Με άνοδο έκλεισε το ΧΑΚ την Δευτέρα 

Με θετικό πρόσημο έκλεισε την Δευτέρα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, με τις μετοχές της Τράπεζας Κύπρου να συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία, ανακτώντας πλήρως τις μεγάλες απώλειες της περασμένης Πέμπτης.

Ο Γενικός Δείκτης ανήλθε στις 66,36 μονάδες, παρουσιάζοντας κέρδη σε ποσοστό 0,70%, ενώ ο Δείκτης FTSE/CySE 20 κατέγραψε κέρδη σε ποσοστό 0,66%, κλείνοντας στις 39,62 μονάδες. Ο ημερήσιος τζίρος έφτασε στα € 315.673.
Από τους επιμέρους χρηματιστηριακούς δείκτες, τις μεγαλύτερες ζημιές κατέγραψε ο δείκτης των Ξενοδοχείων σε ποσοστό 1,69%. Απώλειες κατέγραψε επίσης η Εναλλακτική Αγορά σε ποσοστό 0,06%, ενώ ο δείκτης των Επενδυτικών εταιρειών παρέμεινε αμετάβλητος. Άνοδο κατέγραψε η Κύρια Αγορά σε ποσοστό 0,72%.

Το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον προσέλκυσαν οι τίτλοι της Τράπεζας Κύπρου με €194.947 (άνοδος 5,16% - τιμή κλεισίματος €1,67). Ακολούθησαν οι μετοχές της Τσιμεντοποιίας Βασιλικού με €89.020 (χωρίς μεταβολή - τιμή κλεισίματος €2,88), της Atlantic Insurance με € 11.969 (χωρίς μεταβολή - τιμή κλεισίματος €1,60), της ΚΕΟ με €3.915 (χωρίς μεταβολή - τιμή κλεισίματος €1,35) και της K + G COMPLEX με €3.653 (πτώση 9,52% – τιμή κλεισίματος €0,19).

Από τις μετοχές που έτυχαν διαπραγμάτευσης, 5 κινήθηκαν ανοδικά, 4 πτωτικά και 12 παρέμειναν αμετάβλητες. Ο αριθμός των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 138.

Εξάλλου, το (ΧΑΚ) ανακοίνωσε προς ενημέρωση του επενδυτικού κοινού, ότι η Ειδική Συμβουλευτική Επιτροπή (Advisory Committee) για το Δείκτη FTSE/CySE20, προέβηκε στις 14 Μαΐου 2018, σε ανασκόπηση του Δείκτη για το εξάμηνο από τις 2 Οκτωβρίου 2017 μέχρι τις 29 Μαρτίου 2018. Οι μετοχές των εταιρειών που αποτελούν το Δείκτη, ως επίσης και οι μετοχές των υπόλοιπων εισηγμένων εταιρειών που δεν συμπεριλαμβάνονται στο δείκτη, βρίσκονται κάτω υπό συνεχή μελέτη – επιτήρηση από τη Συμβουλευτική Επιτροπή και περιοδικά γίνονται προσαρμογές στη σύνθεση του Δείκτη σύμφωνα με τους Κανόνες Λειτουργίας του, με στόχο να διασφαλίζεται σε συνεχή βάση η εφαρμογή αντικειμενικών κριτηρίων για περίληψη εταιρειών στο Δείκτη.

Ο αναθεωρημένος δείκτης με τις πιο πάνω εταιρείες, τίθεται σε εφαρμογή από τις 29 Μαΐου 2018.
 
Η Συμβουλευτική Επιτροπή αποφάσισε περαιτέρω τη σύνθεση του Καταλόγου Αντικατάστασης (Reserve List), που περιέχει τις αμέσως πέντε στη σειρά επιλέξιμες και μεγαλύτερες σε κεφαλαιοποίηση μετοχές, βάσει των Κανόνων του Δείκτη. Ο κατάλογος αυτός χρησιμεύει σε περιπτώσεις όπου για οποιοδήποτε λόγο και σύμφωνα πάντοτε με τους Κανόνες για το Δείκτη, απαιτείται αντικατάσταση μίας μετοχής από οποιανδήποτε άλλη μετοχή κατά τη διάρκεια του επόμενου εξαμήνου και πριν από την τακτική εξαμηνιαία αναθεώρηση του Δείκτη. 

Το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου διευκρινίζει επιπλέον, ότι η επιλογή των εταιρειών που συνθέτουν το δείκτη δεν εξυπακούει καθ’ οιονδήποτε τρόπο αξιολόγηση τους όσον αφορά την ποιότητα και δραστηριότητες κάθε εταιρείας, αλλά συνιστά αξιολόγηση τους σύμφωνα με τα τεχνικά κριτήρια και τους Κανόνες Λειτουργίας (Ground Rules) του Δείκτη που εφαρμόζονται διεθνώς από τον Οργανισμό FTSE Russell, για ανάλογους Δείκτες. Αντικειμενικός σκοπός μέσω της διαδικασίας αυτής, είναι η ύπαρξη ομοιόμορφης βάσης σύγκρισης.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ