Αγορές ακινήτων και αυτοκινήτων στο Bazaraki.com

Οι εμπορικές ανάγκες των καταναλωτών την τελευταία δεκαετία και η οικονομική κρίση έχουν εν πολλοίς ορίσει τη στρατηγική και τις επιλογές των καταναλωτών με βάση το δίπολο «εύκολες & γρήγορες διαδικασίες - προσιτό κόστος».

Τόσο στο εξωτερικό, όσο και στην Κύπρο, το ηλεκτρονικό εμπόριο προϊόντων και υπηρεσιών βρίσκεται σε ρυθμούς ραγδαίας επιτάχυνσης, με τις ιστοσελίδες διαμεσολάβησης να κατακτούν όλο και μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς. Το Βazaraki.com πλέον αποτελεί την πρώτη και βασική επιλογή, όχι μόνο για τον Κύπριο καταναλωτή, αλλά και για τον Κύπριο επιχειρηματία, τόσο στην αγορά ακινήτων, όσο και στην αγορά αυτοκινήτων.

O Managing Director, Χρήστος Κυλιακούδης, μιλάει για το πώς η ιστοσελίδα αντιμετωπίζει τους επαγγελματίες εμπόρους και για τις δυνατότητες και τα οφέλη που τους προσφέρει.

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΙΧΑΛΑΡΟΥ

Το Bazaraki.com είναι μια ιστοσελίδα στην οποία μπορεί κανείς να ανεβάσει εύκολα αγγελίες. Πέραν τούτου, ποια εργαλεία έχουν στη διάθεσή τους οι επαγγελματίες στην αγορά ακινήτων και αυτοκινήτων, ώστε να επιτύχουν καλύτερες πωλήσεις;

Έχουμε τις «top ad» αγγελίες, οι οποίες είναι εκείνες οι οποίες εμφανίζονται ψηλότερα στα αποτελέσματα των αναζητήσεων του κάθε χρήστη που ψάχνει, επιτυγχάνοντας περισσότερες προβολές και με την απόδοσή τους να είναι 5 με 6 φορές καλύτερη. Επίσης, βοηθάμε τόσο τους ιδιοκτήτες μαντρών αυτοκινήτων, όσο και τα μεσιτικά γραφεία να τοποθετούν τις αγγελίες αυτομάτως, χωρίς να χρειάζεται να τις περνούν «με το χέρι». Συνδεόμαστε με την ιστοσελίδα τους ή το εσωτερικό πληροφοριακό σύστημα μέσω μιας απευθείας «γέφυρας», τραβώντας αυτόματα δεδομένα και ανεβάζοντάς τα στο Βazaraki.com.

Πώς διασφαλίζετε ότι το περιεχόµενο είναι κατάλληλο;

Από την πλευρά μας υπάρχει φίλτρο σε κάθε αγγελία. Κάθε φορά που μια αγγελία ανεβαίνει στο Bazaraki.com, υπάρχει ένας διαχειριστής (moderator) ο οποίος την ελέγχει πριν δημοσιευτεί, ώστε να πληροί τα κριτήρια που έχουμε θέσει και να είναι σωστή για το κοινό. Έχουμε αρκετά κριτήρια σε κάθε κατηγορία.

Πόσοι άνθρωποι ελέγχουν τις διαφημίσεις και πόσους συνολικά απασχολεί το Bazaraki.com;

Αυτή τη στιγμή οι αγγελίες ελέγχονται πριν ανέβουν από πέντε άτομα, ενώ συνολικά το προσωπικό ανέρχεται σε 14 άτομα στην Κύπρο και σε άλλα 30-40 περίπου άτομα εκτός Κύπρου (Ρωσία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο κ.α.) τα οποία ασχολούνται με το συνολικό development.

Τι κύκλος εργασιών γίνεται μέσω της ιστοσελίδας σας, τόσο στην αγορά ακινήτων όσο και στην αγορά αυτοκινήτων;

Έχουμε κάποιες ενδείξεις και εκτιμήσεις που δείχνουν ότι στην κατηγορία των ακινήτων έχουμε περίπου 20.000 ακίνητα, τα οποία ανανεώνονται κάθε 30 μέρες. Ακόμα κι αν βάλουμε έναν μέσο όρο τιμής πώλησης για την καθεμιά από τις 11.000 αγγελίες (προς πώληση) στις €150.000, τότε οι πωλήσεις φτάνουν σε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια τον μήνα, που είναι μάλλον ένα τεράστιο ποσό. Όσον αφορά στα αυτοκίνητα, έχουμε περίπου 6.000+ αγγελίες, ενώ συνήθως παίρνει 10-20 ημέρες για να πωλήσει κανείς το αυτοκίνητό του.

Έχετε εικόνα τι ποσοστό της αγοράς εξυπηρετείται μέσα από την ιστοσελίδα;

Οι πελάτες μας στα ακίνητα έχουν περίπου το 50%-60% των sales leads. Στα αυτοκίνητα είναι ίσως λίγο μεγαλύτερο. Αυτό που θέλουμε είναι να βελτιώνουμε συνεχώς την αλληλεπίδραση ανάμεσα στον αγοραστή και τον πωλητή και το καταφέρνουμε μέσα από διάφορα εργαλεία και τεχνικές, κάνοντας την εμπειρία του επισκέπτη μας όσο το δυνατόν καλύτερη. Όσον αφορά στο πού γίνονται οι περισσότερες πωλήσεις, θα έλεγα ότι πλέον η Λεμεσός κρατάει τα σκήπτρα.

Οι τιμές στην αγορά ακινήτων έχουν εκτοξευτεί. Ποιος είναι ο λόγος κατά τη γνώμη σας;

Πρώτον, επειδή είχαμε κρίση το 2013, για πολλά χρόνια δεν δόθηκαν καινούργιες άδειες, δεν επενδύθηκαν κεφάλαια κι έτσι δεν υπήρξε η προσφορά που απαιτείτο. Δεύτερον, η ανάπτυξη της Λεμεσού έκανε την αναζήτηση ακινήτων, και κυρίως των μικρών, ακόμα πιο άμεση και έντονη. Ήρθε πολύς κόσμος που χρειαζόταν να εργαστεί και να βρει νέα στέγη. Όταν δεν έχεις προσφορά και η ζήτηση είναι μεγάλη, τότε οι τιμές ανεβαίνουν γρήγορα, χωρίς μερικές φορές να έχουν σχέση με τις πραγματικές αξίες. Επίσης, η διαδικασία της παραχώρησης διαβατηρίων έναντι επενδύσεων έκανε ακίνητα να πωληθούν πολύ ακριβά, χωρίς οι αγοραστές να ενδιαφέρονται για το πόσο θα πληρώσουν. Όλα αυτά, και μάλιστα μέσα σε έναν αστικό ιστό όπως της Λεμεσού, η οποία δεν έχει πολλά οικόπεδα κενά όπως οι άλλες επαρχίες, συνέβαλαν στην εκτόξευση των τιμών.

Υπάρχει και το Airbnb.

Είμαι υπέρ των νέων τεχνολογιών, αλλά σε κάθε μεγάλη πόλη που εμφανίστηκε το Airbnb δημιούργησε προβλήματα στους μόνιμους κατοίκους. Πλέον, συμφέρει περισσότερο τους ιδιοκτήτες να νοικιάσουν το υποστατικό τους μέσω της πλατφόρμας, παρά με την παραδοσιακή μέθοδο. Το ίδιο έχει γίνει στη Λεμεσό και είναι ένα θέμα το οποίο θα συζητάμε για τα επόμενα 10 χρόνια. Αυτό μπορεί να ρυθμιστεί μόνο με μια εκτενή νομοθεσία. Όλα θα πρέπει να ρυθμιστούν εκ νέου.

Όσον αφορά στα αυτοκίνητα, η πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει τα τέλη κυκλοφορίας βάσει κριτηρίων αναμένεται να επηρεάσει την αγορά μεταχειρισμένων;

Ναι, πλήττεται. Κατ’ αρχάς, οι περισσότεροι έχουν την εντύπωση ότι τα μεταχειρισμένα που πωλούνται αυτή τη στιγμή υπόκεινται σε αυξημένα τέλη κυκλοφορίας, κάτι που ακόμα δεν ισχύει. Επίσης, η νέα τιμολόγηση της άδειας κυκλοφορίας ίσως να έπρεπε να γίνει βάσει των ρύπων. Προς το παρόν, όμως, ο διαχωρισμός γίνεται σε σχέση με το ποιος αγοράζει νέο και ποιος μεταχειρισμένο, κάτι που πλήττει όσους αγοράζουν τα οικονομικότερα οχήµατα.

Κάποτε είχατε πει ότι το Bazaraki.com θα προχωρήσει στην παροχή υπηρεσιών ασφάλειας και δανείων. Πόσο έχετε προχωρήσει σε αυτό το ζήτημα;

Ήδη έχουμε αρχίσει και θα δείτε σύντομα μια συνεργασία με συγκεκριμένη ασφαλιστική εταιρεία, προκειμένου να υπάρξουν ασφάλειες, τόσο στις κατοικίες όσο και στα αυτοκίνητα. Κάποιος που μπαίνει στο Bazaraki.com θα μπορεί να βρίσκει και να κλείνει μέσα σε ελάχιστα λεπτά την ασφάλειά του. Όσον αφορά στη δανειοδότηση, υπάρχει μια μικρή καθυστέρηση λόγω της γραφειοκρατίας που έχουν οι τράπεζες. Θα έχουμε νέα μέσα στα επόμενα 1-2 χρόνια. Το ζήτημα για εμάς, ωστόσο, είναι να υπάρχουν εύκολες διαδικασίες, ώστε με έναν πολύ απλό και γρήγορο τρόπο να μπορεί κάποιος να πάρει δάνειο. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει φίλτρο και κριτήρια. Όπως το έχουμε φανταστεί, όμως, θα μπορεί κανείς, βάζοντας το όνομα, το εισόδημά του και κάποια άλλα στοιχεία, να παίρνει ως απάντηση ένα «ναι» ή ένα «όχι». Όλοι οι έλεγχοι ασφαλώς θα γίνονται από την τράπεζα και όχι από το Bazaraki.com, εμείς θα είμαστε απλώς η γέφυρα.

Κλείνοντας, αναμένετε το Bazaraki.com να προσελκύσει επενδυτές ώστε να μεγαλώσει και να αναπτύξει τις δραστηριότητές του, ενδεχομένως και υπό τη μορφή μιας δημόσιας εταιρείας;

Αυτή τη στιγμή η χρηματοδότηση των εργασιών μας είναι μια χαρά. Επίσης ο συνολικός μας τζίρος αυξάνεται πολύ ικανοποιητικά και δεν υπάρχουν άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες. Μας έχουν γίνει προτάσεις από κάποιους επενδυτές, αλλά δεν τις έχουμε καν εξετάσει ακόμα. Δεν χρειάζεται αυτή τη στιγμή κάποιο άνοιγμα. Οι ευκαιρίες και τα προβλήματα που έχουμε σε αυτό το στάδιο δεν σχετίζονται με χρηματοδοτικές ανάγκες. Εργαζόμαστε ώστε η Κύπρος να έχει ένα σύγχρονο ηλεκτρονικό παζάρι (marketplace). Συγκεκριμένα, το Bazaraki.com είναι εδώ για να βοηθήσει τους χρήστες να βρουν γρήγορα και εύκολα αυτό που ψάχνουν και να συνεργαστεί µε όσους θέλουν να αναπτυχθούν στο ηλεκτρονικό εμπόριο. ΕΤ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ
Sales Executive στην εταιρεία Car Club Cy (www.carclubcy.com)

Το Bazaraki.com βοηθά πολύ σημαντικά στην προώθηση των εμπορευμάτων που διαθέτουμε προς πώληση. Επειδή η εταιρεία μας ασχολείται με πωλήσεις μεταχειρισμένων οχημάτων από Ηνωμένο Βασίλειο και Ιαπωνία, είναι πολύ σημαντικό τα αυτοκίνητα αυτά να προωθούνται σωστά και στο σωστό κοινό, ιδιαίτερα μετά τον έντονο συναγωνισμό που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα.

Σε πολλές περιπτώσεις, αυτοκίνητα που έχουν διαφημιστεί εκεί, πωλήθηκαν ακόμα και την ίδια ημέρα. Μέσα από το Bazaraki.com, μπορεί να πωληθούν από εμάς κατά μέσο όρο γύρω στα 5-8 αυτοκίνητα, αν αναλογιστεί κανείς ότι έχουμε σε αποθέματα γύρω στα 60 αυτοκίνητα. Παράλληλα, οι κλήσεις που λαμβάνουμε καθημερινά μέσα από την ιστοσελίδα είναι από 20 μέχρι 30.

Σε κάθε περίπτωση, το ηλεκτρονικό εμπόριο είναι πολύ σημαντικό για την προώθηση των αυτοκινήτων μας. Ήμασταν μάλιστα από τις πρώτες εταιρείες, καθώς ασχολούμαστε εδώ και 18 χρόνια με το εμπόριο αυτοκινήτων, που είχαμε δική μας ιστοσελίδα. Καθημερινά είναι προτεραιότητά μας οι νέες μας αφίξεις να διαφημίζονται στο Bazaraki.com με στόχο την όσο το δυνατόν καλύτερη προώθηση των οχημάτων που διαθέτουμε προς πώληση.

ΑΚΙΝΗΤΑ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΑΒΒΙΔΗΣ
Head of Lease Department στην εταιρεία Landtourist Estates (www.landtourist.com)

Υπάρχει αρκετή ζήτηση θα έλεγα στα ακίνητα από το Bazaraki.com, ενώ υπάρχουν πολλοί ενδιαφερόμενοι ειδικά όταν τα ακίνητα είναι σε καλή τιμή. Μπορώ να πω ότι από το Bazaraki.com προέρχονται οι περισσότεροι πελάτες, οι οποίοι στο μεγαλύτερο ποσοστό τους είναι Κύπριοι. Ωστόσο, προσελκύουμε και ξένους. 
Όσον αφορά στις μηνιαίες πωλήσεις μας μέσω του Bazaraki.com, θα έλεγα ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός, κάποτε περισσότερα, κάποτε λιγότερα. Κατά μέσο όρο θα μπορούσα να υπολογίσω χονδρικά πέντε ακίνητα τον μήνα. Οι κλήσεις που λαμβάνουμε καθημερινά μέσα από την ιστοσελίδα ανέρχονται περίπου στις 15 με 20. Γενικά το ηλεκτρονικό εμπόριο είναι πλέον το Νο1 μέσο στην αγορά μας, με το οποίο προωθούμε τα ακίνητά μας τα τελευταία χρόνια.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ