Μ. Δάμαλου: Βρισκόμαστε στο κατώφλι της νέας gigabit εποχής

Η Διευθύντρια Επιχειρηµατικής Αγοράς της Cyta Μαρία Δαμάλου µιλά για το µεγάλο στοίχηµα του Οργανισµού και τις τεράστιες δυνατότητες του δικτύου Fiber. 

Της Ναταλίας Γεωργιάδου 

«Η περίοδος που διανύουµε είναι ιδιαίτερα δυναµική και παραγωγική», σηµειώνει σε συνέντευξη που παραχωρεί στο περιοδικό Economy Today η Διευθύντρια Επιχειρηµατικής Αγοράς της Cyta κα Μαρία Δάµαλου, η οποία αναφέρεται στην 60χρονη πορεία του Οργανισµού και στον ρόλο που καλείται να διαδραµατίσει σε σχέση µε τη µετάβαση της Κύπρου στην ψηφιακή εποχή, καθώς και στις τεράστιες δυνατότητες του νέου δικτύου Fiber. Όπως υπογραµµίζει, «το µεγάλο στοίχηµα είναι να εξακολουθήσουµε να είµαστε ο πάροχος που υπερέχει τεχνολογικά και να θέτουµε στη διάθεση των πελατών µας ολοκληρωµένες λύσεις που τους επιτρέπουν να προχωρήσουν και να αναπτυχθούν». 

H Cyta µετρά σχεδόν 60 χρόνια ζωής στα τηλεπικοινωνιακά δρώµενα του τόπου. Ποιο είναι το µεγάλο στοίχηµα για τη Cyta στη νέα τεχνολογική εποχή;

Στη µακρόχρονη πορεία της και στα σχεδόν 60 χρόνια ζωής της, η Cyta προχώρησε µε τη συστηµατική ανάπτυξη των εθνικών και διεθνών της δικτύων και υποδοµών και την υιοθέτηση τεχνολογιών αιχµής, δηµιουργώντας το πιο ολοκληρωµένο και τεχνολογικά άρτιο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο στην Κύπρο. Σήµερα που βρισκόµαστε στο κατώφλι της νέας τεχνολογικής εποχής, οι απαιτήσεις είναι ακόµα µεγαλύτερες. Ιδιαίτερα σηµαντικός είναι ο ρόλος της Cyta στη µετάβαση της Κύπρου στην ψηφιακή εποχή. Σε αυτό το ιδιαίτερα απαιτητικό περιβάλλον, το µεγάλο στοίχηµα είναι να εξακολουθήσουµε να είµαστε ο πάροχος που υπερέχει τεχνολογικά και να θέτουµε στη διάθεση των πελατών µας ολοκληρωµένες λύσεις που αξιοποιούν την τεχνολογική υπεροχή και τους επιτρέπουν να προχωρήσουν και να αναπτυχθούν.

Η Cyta αποτελεί τον µοναδικό πάροχο που διαθέτει την τεχνογνωσία και τη δυνατότητα να φέρει εις πέρας τη µεταφορά της κυπριακής κοινωνίας στη νέα εποχή. Οι εξειδικευµένες γνώσεις και η εµπειρία του ανθρώπινου δυναµικού µας διασφαλίζουν και ανοίγουν τις πύλες για την εξέλιξη και το µέλλον των επιχειρήσεων που µας εµπιστεύονται, για να φτάσουν ακόµη πιο υψηλά και να µπορέσουν να ανταγωνιστούν στη νέα δυναµική και παγκόσµια αγορά. 

ΠΛΗΡΕΣ ΦΑΣΜΑ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Ποιες υπηρεσίες προσφέρει η Cyta στους επιχειρηµατικούς της πελάτες, ώστε να καταστούν ανταγωνιστικοί στη νέα τεχνολογική εποχή; 

Ως πρωτοπόρος και ως ο µεγαλύτερος Οργανισµός τετραπλού παιχνιδιού εστιάζουµε στις συνολικές ανάγκες της κάθε επιχείρησης, ανεξαρτήτως µεγέθους και τοµέα δραστηριοποίησης και παρέχουµε ένα πλήρες φάσµα υπηρεσιών Τηλεφωνίας, Κινητής, Ίντερνετ, Cloud, ∆ικτύωσης και Φιλοξενίας. Προσφέρουµε, επίσης, µια ευρεία γκάµα διευκολύνσεων που αυτοµατοποιούν τις διεργασίες και υποστηρίζουν τις επιχειρήσεις, ώστε να γίνουν πιο παραγωγικές. Οι υπηρεσίες αυτές είναι εφάµιλλες µε τις υπηρεσίες που παρέχουν παγκόσµιοι τηλεπικοινωνιακοί κολοσσοί και επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να αναπτυχθούν και να µεγαλουργήσουν.

ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ποιες είναι οι σηµερινές ανάγκες των επιχειρήσεων και πώς µπορεί η Cyta να καταστεί ένας αξιόπιστος συνεργάτης προς τον επιχειρηµατικό κόσµο; 

Οι σηµερινές επιχειρήσεις χρειάζονται αξιόπιστες και ασφαλείς υπηρεσίες που τους συνδέουν µε τους πελάτες και συνεργάτες τους σε υψηλές ταχύτητες. Χρειάζονται, επίσης, υπηρεσίες που είναι ευέλικτες και τους εξοικονοµούν κόστος, όπως είναι οι υπηρεσίες cloud, ενώ απαιτούν άµεση εξυπηρέτηση. Η Cyta επενδύοντας στην αξιοπιστία και στην ασφάλεια των υπηρεσιών της, παρέχει στους πελάτες της τις λύσεις που χρειάζονται, για να αυξήσουν την παραγωγικότητα της επιχείρησής τους µε τα πλέον σύγχρονα εργαλεία επικοινωνιών και τηλεπληροφορικής. 

Η ασφάλεια του διαδικτύου αποτελεί µια µεγάλη πρόκληση. Τι προσφέρει η Cyta σε αυτόν τον τοµέα και γιατί κάποιος να την επιλέξει για την προστασία των δεδοµένων του; 

Η Cyta διασφαλίζει ότι τα δίκτυά της είναι προστατευµένα από κυβερνοεπιθέσεις, ώστε η διαθεσιµότητά τους να αγγίζει σχεδόν το 100%. H Cyta έχει επενδύσει σε τεχνολογίες άµυνας που διασφαλίζουν ότι είναι σε θέση να αντιµετωπίσει κυβερνοεπιθέσεις στα δίκτυά της, παρέχοντας τη σιγουριά ότι θα συνεχίσει να παρέχει υπηρεσίες στους πελάτες της ακόµα και σε συνθήκες κυβερνοεπιθέσεων. Αναφέρουµε, ωστόσο, ότι κάθε επιχείρηση ξεχωριστά θα πρέπει να λαµβάνει και τα δικά της µέτρα κυβερνοασφάλειας και είµαστε πάντα στη διάθεσή τους για τεχνική ή άλλη υποστήριξη. Παράλληλα, η Cyta επενδύει και διασφαλίζει τη διαθεσιµότητα του δικτύου µε την αξιοποίηση εναλλακτικών υποδοµών σε όλα τα επίπεδα συνδέσεων, διοδεύσεων, εξοπλισµών και εφαρµογών.

ΑΥΞΗΤΙΚΗ ΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ CLOUD

Ποια υπηρεσία της Cyta έχει τη µεγαλύτερη ζήτηση από τις επιχειρήσεις; 

Οι παραδοσιακές υπηρεσίες Τηλεφωνίας και ∆ιαδικτύου είναι απαραίτητες σε κάθε επιχείρηση, ωστόσο, υπηρεσίες όπως οι Metro Ethernet, VPN Business και Server Hosting γίνονται ολοένα και πιο δηµοφιλείς. Ταυτόχρονα βλέπουµε µια συνεχή αυξητική τάση στις εταιρείες που επιλέγουν την αγορά Cloud υπηρεσιών όπως Cloud Servers, Hosted Exchange, Powersoft 365 και Office 365 από τη Cyta.

Πώς αξιολογείτε τη χρήση της τεχνολογίας από τις κυπριακές επιχειρήσεις;

Οι κυπριακές επιχειρήσεις είναι γνώστες της τεχνολογίας και την αξιοποιούν. Πάντα, όµως, µπορούν να γίνουν περισσότερα. Χρειάζεται να υιοθετήσουν τις νέες πρακτικές και να τις εφαρµόσουν, ώστε να µπορέσουν να ανταγωνιστούν µε επιτυχία. Φορείς της αλλαγής και της υιοθέτησης των νέων τεχνολογιών είναι όλες οι παραγωγικές δυνάµεις αυτού του τόπου. Η Cyta είναι έτοιµη να αναλάβει τον σηµαντικό ρόλο που της αναλογεί και να λειτουργήσει καταλυτικά σε όλη την επιχειρηµατική αγορά, ώστε να προχωρήσουµε και να µεταβούµε οµαλά στη νέα ψηφιακή εποχή. 

Ποιες νέες προτάσεις να αναµένουν οι επιχειρήσεις από τη Cyta; Ποιοι είναι οι µελλοντικοί σχεδιασµοί του Οργανισµού;

Η περίοδος που διανύουµε είναι ιδιαίτερα δυναµική και παραγωγική. Στόχος µας είναι να προχωρήσουµε µε σταθερά και προγραµµατισµένα βήµατα και να αξιοποιήσουµε τις δυνάµεις µας προς όφελος του επιχειρηµατικού κόσµου. Σηµαντικό µέρος των σχεδιασµών µας –που λαµβάνει υπ’ όψιν το ανταγωνιστικό περιβάλλον της κυπριακής αγοράς– είναι η ανάπτυξη ολοκληρωµένων συνδυαστικών λύσεων που θα ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των επιχειρήσεων και θα προσφέρουν εργαλεία κορυφαίας τεχνολογίας αναγκαία για την πιο αποτελεσµατική τους λειτουργία. 

ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΜΕΣΩ FIBER

Μιλήστε µας για το δίκτυο Fiber της Cyta. Ποια είναι τα νέα δεδοµένα που δηµιουργούνται στον χώρο των τηλεπικοινωνιών και πώς συµβάλλει στη µετάβαση της Κύπρου στην ψηφιακή οικονοµία;

Για να µπορέσει ο τόπος µας να αντιµετωπίσει τις προκλήσεις της ραγδαίας τεχνολογικής εξέλιξης και του ψηφιακού µετασχηµατισµού, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ανάπτυξη θεµελιωδών τεχνολογικών υποδοµών σε δίκτυα Νέας Γενιάς τόσο για σταθερές όσο και για κινητές επικοινωνίες. Το δίκτυο Fiber θα καλύψει 200.000 υποστατικά µε επενδύσεις αξίας γύρω στα €120 εκ., δηµιουργώντας νέα δεδοµένα όχι µόνο στην επικοινωνία, αλλά και για την ανάπτυξη της οικονοµίας και την ψηφιακή πρόοδο της κοινωνίας. Βρισκόµαστε στο κατώφλι της νέας Gigabit εποχής κι αυτό σηµαίνει πως διανύουµε µια εποχή όπου τα τεχνολογικά επιτεύγµατα είναι προσιτά, ενώ αλλάζει δραστικά ο τρόπος που ζούµε, που µαθαίνουµε και εργαζόµαστε.

Τo δίκτυο Fiber θα συµβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, όπως το Cloud, η Τεχνητή Νοηµοσύνη (AI), το Internet of Things, η Εικονική Πραγµατικότητα (VR), το 3D printing, κ.ά. που θα βρουν πολλές πρωτοποριακές εφαρµογές στην καθηµερινότητα. 
Με τα νέα δίκτυα της Cyta, η χώρα µας καθιερώνεται πλέον ως ένας από τους πιο σύγχρονους τηλεπικοινωνιακούς προορισµούς διεθνώς, µε δυνατότητες υπηρεσιών που εκτοξεύουν την παραγωγική της δυναµική και αλλάζουν την καθηµερινότητα της κοινωνίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ