«Θέλουμε το E-HCert να γίνει η απόλυτη εφαρμογή για τη ψηφιοποίηση του ιατρικού φακέλου του ασθενή»

O Δημήτρης Νεοκλέους ως Ecosystem Manager του παγκόσμιου κολοσσού VeChain, μας μιλά για την εφαρμογή E-Health Certificate (E-HCert) η οποία υπόσχεται την έγκυρη καταγραφή εργαστηριακών αποτελεσμάτων COVID-19

Ο Δημήτρης Νεοκλέους, είναι ένας άνθρωπος εξαιρετικά δραστήριος και πρωτοπόρος. Ως Ecosystem Manager του παγκόσμιου κολοσσού VeChain, μας μιλά για την εφαρμογή E-Health Certificate (E-HCert) η οποία υπόσχεται την έγκυρη καταγραφή εργαστηριακών αποτελεσμάτων COVID-19 και όχι μόνο. 

Αρχικά, θα θέλαμε να μας πείτε, ποιος είναι γενικότερα ο ρόλος της εφαρμογής E-Health Certificate ή αλλιώς E-HCert;                                                 

Ο ρόλος της εφαρμογής αυτής είναι η ψηφιοποίηση του ιατρικού φακέλου του ασθενή. Με τη συγκεκριμένη εφαρμογή ο κάθε πολίτης έχει άμεση πρόσβαση στον ιατρικό του φάκελο και αντιλαμβάνεται καλύτερα την κατάσταση της υγείας του. Ακόμη, με την εφαρμογή αυτή έχει τον απόλυτο έλεγχο των ιατρικών του δεδομένων, δηλαδή με ποιόν μπορεί να τα μοιραστεί και για πόσο χρονικό διάστημα. Η εφαρμογή αξιοποιεί πλήρως τις δυνατότητες του public blockchain ώστε να υπάρχει εχεμύθεια, προστασία και εγκυρότητα των ιατρικών δεδομένων του ασθενή. Δυστυχώς πριν από το E-HCert δεν υπήρχε καμία εφαρμογή που να εξυπηρετεί το πολυτιμότερο αγαθό του ανθρώπου, την υγεία του. Αν θα το συνοψίζαμε, το E-HCert είναι ένα application που εξασφαλίζει πλήρη έλεγχο του φακέλου του ασθενή από τον ίδιο τον ασθενή που είναι ο νόμιμος δικαιούχος, ενώ διασφαλίζει παράλληλα αξιοπιστία, διαφάνεια και εχεμύθεια μεταξύ ιατρικών κέντρων/ιατρών και ασθενών. Καλώ οποιονδήποτε θέλει να ζήσει σε πραγματικό χρόνο την εφαρμογή αυτή να επισκεφθεί τα κλινικά εργαστήρια είτε του Αρεταίειου Νοσοκομείου είτε του Mediterranean Hospital of Cyprus για τις επόμενες εργαστηριακές του εξετάσεις, αφού τα δύο αυτά νοσοκομεία την εφαρμόζουν στην πράξη.

Όντως, μέχρι στιγμής βλέπουμε ότι τα δύο αυτά νοσοκομεία συνέδεσαν την εφαρμογή για τις εργαστηριακές αναλύσεις και αποτελέσματα των ασθενών τους. Έχετε σκοπό να συνεργαστείτε και με άλλα ιατρικά κέντρα εκτός ή εντός του ΓΕΣΥ;

Οπωσδήποτε. Σκοπός μας είναι να συνεργαστούμε με ιατρικά κέντρα εντός και εκτός ΓΕΣΥ και όχι μόνο για τις κλινικές εργαστηριακές εξετάσεις/αποτελέσματα ασθενών. Το E-HCert έχει σκοπό να επεκταθεί σε όλο το εύρος του τομέα της υγείας και να γίνει η γέφυρα μεταξύ των ασθενών και των ιατρικών κέντρων εντός και εκτός ΓΕΣΥ. Με αυτό το τρόπο ο κάθε πολίτης θα έχει μια ολιστική πρόσβαση στον ιατρικό του φάκελο. Είναι σημαντικό να τονισθεί πως το E-HCert δεν έχει σκοπό να αντικαταστήσει τα υφιστάμενα λογισμικά συστήματα των ιατρικών κέντρων αλλά να είναι ένα πρόσθετο (add-on) συμπληρωματικό εργαλείο προς αυτά.

Με ποιο τρόπο μπορεί να βοηθήσει η εφαρμογή στη λειτουργία των χημείων και άλλων ιατρικών εργαστηρίων;                                                                         

Με την εφαρμογή του E-HCert παραμερίζονται  η γραφειοκρατία και οι καθυστερήσεις ενώ αναδεικνύεται η ασφάλεια και η αμεσότητα στην πληροφόρηση τόσο του δικαιούχου που είναι ο ασθενής όσο και των ενδιαφερομένων λειτουργών υγείας.

Η εφαρμογή E-HCert παρέχει την απαραίτητη προστασία στα προσωπικά δεδομένα του ασθενή;

Εννοείται. Προτού ξεκινήσει να κτίζεται η εφαρμογή αφιερώθηκε σημαντικός χρόνος ώστε να επιτευχθεί συνέπεια της εφαρμογής με τις υφιστάμενες νομοθεσίες και ειδικότερα με την προστασία των προσωπικών δεδομένων του ασθενή. Η αρχιτεκτονική της εφαρμογής είναι βασισμένη στο privacy by design και γι’ αυτό το λόγο το E-HCert είναι το πρώτο παγκοσμίως application που χρησιμοποίει την τεχνολογία του public blockchain και ταυτοχρόνως είναι πλήρως εναρμονισμένο με το GDPR.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια σχετικά με την εφαρμογή E-HCert;         

Τα σχέδια μας για το μέλλον της εφαρμογής E-HCert είναι η επέκτασή της  σε όλους τους τομείς της υγείας του ασθενή, πέραν των κλινικών εργαστηρίων με απώτερο σκοπό το E-HCert να γίνει η απόλυτη εφαρμογή για τη ψηφιοποίηση του ιατρικού φακέλου του ασθενή. Η εφαρμογή του E-HCert  ήδη αξιολογήθηκε και αναγνωρίστηκε από ιατρικά ιδρύματα εκτός Κύπρου (εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης) και χαιρόμαστε που ήδη βρισκόμαστε σε προχωρημένο στάδιο με αυτά ώστε να υιοθετήσουν την εφαρμογή.

Για περισσότερες πληροφορίες για την εφαρμογή E-HCert, μπείτε στην ιστοσελίδα https://www.e-hcert.com/ ή καλέστε στο τηλ.: +357 25250543.

Facebook: https://www.facebook.com/E-HCert-App-100884295271906

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/e-hcert-app

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ