Μ.Καλοχωρίτης: Tο Nicosia Mall θα αναβαθμίσει την πρωτεύουσα

Ο κ. Μάριος Καλοχωρίτης, πρόεδρος της Nicosia Mall Holdings, αποκαλύπτει το νέο εµπορικό κέντρο της Λευκωσίας, το οποίο µε το όραµα και τη συµβολή της Τράπεζας Κύπρου θα προσφέρει επιλογή στους καταναλωτές, θα αναβαθµίσει την πρωτεύουσα και θα δώσει σηµαντική ώθηση στην κυπριακή οικονοµία.

Συνέντευξη στον Σωκράτη Ιωακείμ 

Με ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέταρτο τρίµηνο του 2018 η Nicosia Mall Holdings, συµφερόντων της Τράπεζας Κύπρου, έχει µπει στην τελική ευθεία, για να παραδώσει στο κοινό της Κύπρου το µεγαλύτερο εµπορικό κέντρο της χώρας, το οποίο φιλοδοξεί να προσφέρει µια ανανεωµένη και σύγχρονη εµπειρία στους καταναλωτές.

Ο Πρόεδρος της Nicosia Mall Holdings (ΝΜH), κ. Μάριος Καλοχωρίτης, Ανώτατος Σύµβουλος του ∆ιευθύνοντος Συµβούλου της Τράπεζας Κύπρου και πρώην µέλος του ∆ιοικητικού Συµβουλίου της Τράπεζας Κύπρου, µιλά στο Capital Today για την εξέλιξη του Nicosia Mall σε ένα υπερσύγχρονο εµπορικό κέντρο, για τον ρόλο της Τράπεζας, αλλά και για τη θετική επίδραση που αναµένεται να έχει στην κυπριακή οικονοµία.

Πότε θα ανοίξει τις πύλες του για τους καταναλωτές το Nicosia Mall και ποια είναι τα χαρακτηριστικά του;

Το χρονοδιάγραµµά µας προβλέπει τη λειτουργία του Nicosia Mall το τελευταίο τρίµηνο του 2018. Όταν ανοίξει τις πόρτες του, θα σηµατοδοτήσει µια νέα εποχή στον τοµέα, προσφέροντας τον µεγαλύτερο αριθµό καταστηµάτων κάτω από την ίδια στέγη. Συνολικά, το Nicosia Mall ξεπερνά τα 82,000 τ.µ. και θα φιλοξενεί 150 καταστήµατα. Ο µοντέρνος σχεδιασµός του, οι σύγχρονες υπηρεσίες και εγκαταστάσεις του, καθώς και ο περιβαλλοντικά φιλικός χαρακτήρας του είναι σίγουρα τα χαρακτηριστικά που το κάνουν να ξεχωρίζει, σε συνδυασµό µε τις πολυάριθµες επιλογές για αγορές, φαγητό και ψυχαγωγία που θα προσφέρει. Με στόχο να γίνει ένας προορισµός για αγορές µε τις υψηλότερες προδιαγραφές, είναι ένα mall δηµιουργηµένο για το µέλλον, το οποίο έχει τα φόντα να καταστεί ένας εµπορικός προορισµός, παράδειγµα για την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. 

Ποια στρατηγική θα ακολουθήσετε και πώς διαφοροποιείστε από τα υφιστάµενα εµπορικά κέντρα;

Η ευρύτερη στρατηγική µας βασίζεται στη φιλοσοφία του «να εργαζόµαστε ευθύς εξαρχής µε τον ορθό και κατάλληλο τρόπο». Ως αποτέλεσµα αυτής της στρατηγικής, χτίζουµε έναν µοντέρνο αρχιτεκτονικά χώρο, που ανταποκρίνεται στις ανάγκες του σύγχρονου καταναλωτή, συνάδει απόλυτα µε τα ευρωπαϊκά πρότυπα, ενώ ταυτόχρονα αξιοποιεί την τεχνολογία και σέβεται το περιβάλλον. Επενδύσαµε ένα σηµαντικό κονδύλι, για να δηµιουργήσουµε χώρους πρασίνου, επιστρατεύσαµε «έξυπνες» τεχνολογίες όπως το Smart Parking και βελτιώσαµε την ενεργειακή κατανάλωση του Μall. Επιπλέον, ως µέρος της προσπάθειάς µας να προσφέρουµε µια αναβαθµισµένη εµπειρία στο κοινό, συµπεριλάβαµε 1700 χώρους στάθµευσης και επενδύσαµε στη δηµιουργία µιας σωστής οδικής υποδοµής, διευκολύνοντας την πρόσβαση προς το Nicosia Mall. Με λίγα λόγια, ακολουθώντας τη στρατηγική που χαράξαµε και υιοθετώντας µια προσέγγιση µε επίκεντρο την αριστεία, προχωρήσαµε ένα βήµα παραπέρα και φέρνουµε εις πέρας ένα έργο που θέτει τον πήχη ψηλά.

ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΣΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Ποια brands και εταιρείες έχουν κλειδώσει µέχρι στιγµής παρουσία στο Nicosia Mall; Θα υπάρξουν και brands που για πρώτη φορά έρχονται στην Κύπρο;

Οι κατηγορίες και η ποικιλία των εµπορικών ονοµάτων έχουν επιλεγεί, λαµβάνοντας υπ’ όψιν πολλές παραµέτρους και αντανακλούν τις βέλτιστες πρακτικές στον κλάδο. Ανάµεσα στους ενοίκους που έχουν εξασφαλίσει την παρουσία τους συγκαταλέγονται παγκόσµιες επωνυµίες, αλλά και δηµοφιλείς τοπικές επιχειρήσεις, που καλύπτουν ένα ευρύ φάσµα προϊόντων και υπηρεσιών. Το Nicosia Mall θα φιλοξενήσει και γνωστά εµπορικά σήµατα που για πρώτη φορά έρχονται στην Κύπρο. Με αυτόν τον τρόπο στοχεύουµε τόσο στη διαφοροποίηση όσο και στην ενίσχυση των επιλογών που έχει ο καταναλωτής στην τοπική αγορά. 

Στοχεύετε στην προσέλκυση επισκεπτών κυρίως από τη δυτική Λευκωσία;

H τοποθεσία του Nicosia Mall σαφώς και ευνοεί την προσέλκυση επισκεπτών από τη δυτική Λευκωσία. Εντούτοις, η στρατηγική του θέση κοντά στον κυκλικό κόµβο της Ανθούπολης και στον αυτοκινητόδροµο Α9, διασφαλίζει την εύκολη πρόσβαση από κάθε περιοχή της πρωτεύουσας. Πέραν της ευνοϊκής τοποθεσίας του, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Nicosia Mall και η µοναδική για το νησί εµπειρία που θα προσφέρει, αναµφίβολα θα προσελκύσουν επισκέπτες από κάθε γωνιά της Λευκωσίας και όχι µόνο. 

ΚΟΣΤΟΣ ΕΠΕΝ∆ΥΣΗΣ ΚΑΙ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Ποιο είναι το συνολικό κόστος της επένδυσης και ποια θα είναι τα οφέλη για την κυπριακή οικονοµία; Πόσες θέσεις εργασίας θα ανοίξουν µε τη λειτουργία του Mall;

Το συνολικό κόστος της επένδυσης ξεπερνά τα €150 εκ, γεγονός που κατατάσσει το Νicosia Mall πρώτο στη λίστα των µεγαλύτερων επενδύσεων στη Λευκωσία αυτήν την περίοδο. Η υπερτοπική διάσταση του έργου είναι αυτή που του δίνει ιδιαίτερα οικονοµικά χαρακτηριστικά, προς όφελος τόσο της εθνικής οικονοµίας όσο και της τοπικής. Ήδη, από το στάδιο της κατασκευής, το Nicosia Mall δίνει «ανάσες» στην τοπική οικονοµία, ιδιαίτερα στον κατασκευαστικό κλάδο, ο οποίος αριθµεί δεκάδες επαγγέλµατα. Με την ολοκλήρωση του έργου και τη λειτουργία των 150 καταστηµάτων, χώρων εστίασης και ψυχαγωγίας θα δηµιουργηθούν πέραν των 1200 θέσεων εργασίας, γεγονός που θα συµβάλει σηµαντικά στην άνοδο του γενικού δείκτη απασχόλησης. Με λίγα λόγια, εκτιµώντας την πραγµατική αξία αυτού του νέου εµπορικού ορόσηµου, εύκολα βλέπουµε τις τεράστιες ευκαιρίες ανάπτυξης που προσφέρει. Χάρη στη µεγάλη του κλίµακα, το Nicosia Mall θα αναβαθµίσει την πρωτεύουσα και θα τονώσει την οικονοµία.

Ποιος είναι ο ρόλος της Τράπεζας Κύπρου στη διαχείριση του εµπορικού κέντρου; 

Το Nicosia Μall ήταν ένα εγκαταλελειµµένο εγχείρηµα, εγκλωβισµένο σε ένα οικονοµικό αδιέξοδο λόγω της οικονοµικής κρίσης. Η τράπεζα επέλεξε να µην αφήσει το έργο ηµιτελές, χωρίς εµπορική αξία, αλλά να επενδύσει σε αυτό και να µετατρέψει ένα πρόβληµα σε ευκαιρία. Λάβαµε τη στρατηγικά τολµηρή απόφαση, χάρη και στην οικονοµική δύναµη της Τράπεζας, όχι απλώς να ολοκληρώσουµε την κατασκευή του Μall, αλλά να επενδύσουµε επιπλέον χρήµατα, για να δηµιουργήσουµε ένα σύγχρονο εµπορικό κέντρο που θα είναι συγκρίσιµο µε τα αντίστοιχα του εξωτερικού. Επιπλέον, στελεχώσαµε τη διοίκηση του Nicosia Mall µε συνεργάτες που γνωρίζουν τον τοµέα, διαθέτουν διεθνή τεχνογνωσία, ενώ ταυτόχρονα αντιλαµβάνονται και τις ιδιαιτερότητες της τοπικής αγοράς. Πιστέψαµε εξαρχής στη δυναµική του Nicosia Mall και το αποτέλεσµα εκτιµούµε ότι µας δικαιώνει. Καθώς ο ρόλος µιας τράπεζας δεν είναι να διαχειρίζεται εµπορικά κέντρα, συνεπώς θα υπάρξει πώληση του Mall την κατάλληλη στιγµή. Ο πρωταρχικός ρόλος µιας τράπεζας είναι η στήριξη της πραγµατικής οικονοµίας και η διαχείριση της περίπτωσης του Nicosia Mall αποτελεί απτό παράδειγµα.

TA BRANDS

MANGO, STRADIVARIUS, INTIMISSIMI, CALZEDONIA, TEZENIS, M&S, TOPSHOP, TOPMAN, DOROTHY PERKINS, EVANS, WALLIS, REEF, WRANGLER, LEE, NAPAPIJRI, THE NORTH FACE, NAVY & GREEN, UNITED COLOURS OF BENETTON, HARALAS, PUMA, UNDER ARMOUR, NIKE, ADIDAS, FAMOUS SPORTS, INTERSPORT, FOLLI FOLLIE, LINKS OF LONDON, COLLECTIVE, CALVIN KLEIN JEANS, ΥΠΕΡΑΓΟΡΆ ΑΘΗΑΙΝΊΤΗΣ, PUBLIC, OCEAN BASKET, PIZZA HUT, BURGER KING, KFC, CAFÉ NERO, COSTA COFFEE, COFFEE BERRY ΚΑΙ ZORBAS BAKERIES. Ο ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΜΕ ΑΝΥΠΟΜΟΝΗΣΙΑ!

ΕΝΑΣ ΧΩΡΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
Ποιο είναι το προφίλ των καταναλωτών, στους οποίους απευθύνεστε;

Το Nicosia Mall είναι ένας χώρος για όλους. ∆ηµιουργούµε έναν σωστά διαµορφωµένο χώρο που στεγάζει µια µεγάλη ποικιλία καταστηµάτων, καλύπτοντας όλες τις ανάγκες του σύγχρονου καταναλωτή και όλες τις προτιµήσεις. Ακολουθώντας τα πρότυπα εµπορικών αναπτύξεων της Ευρώπης, το Nicosia Mall προσφέρει σε κάθε επισκέπτη τη δυνατότητα να καλύψει σε έναν χώρο, σε έναν προορισµό, όλες τις ανάγκες τους. CT

WHO IS WHO

Ο Μάριος Καλοχωρίτης γεννήθηκε το 1973. Είναι κάτοχος MBA (2001) από το Harvard Business School της Βοστώνης και BSc στα Χρηµατοοικονοµικά (1997) από το Κρατικό Πανεπιστήµιο της Λουιζιάνας. Έχει εµπειρία στην επενδυτική τραπεζική, διαχείριση κεφαλαίου, αντιστάθµιση κινδύνου, ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, διαχείριση περιουσίας, αλλά και ως γενικός διευθυντής. ∆ιαθέτει, επίσης, εµπειρία σε νεοϊδρυθείσες επιχειρήσεις και αναδιαρθρώσεις. Το 2013 ίδρυσε την εταιρεία Loggerhead Partners (Independent Advisors and Consultants) µε γραφεία στο Ντουµπάι, στη Λευκωσία και στη Ζυρίχη και έκτοτε διατηρεί τον ρόλο του ως Managing Partner. Το ίδιο έτος, εξελέγη ανεξάρτητος Μη-Εκτελεστικός Σύµβουλος στο ∆ιοικητικό Συµβούλιο της Τράπεζας Κύπρου, ενώ διαχειριζόταν επενδύσεις για την Amana Group Ltd στο Ντουµπάι.

Προηγουµένως διετέλεσε συνιδρυτής της Auvest, ενός Global Macro Hedge Fund και ήταν, παράλληλα, επικεφαλής της οικονοµικής διεύθυνσης, των εργασιών και της διαχείρισης κινδύνων. Ήταν, επίσης, συνιδρυτής και Αντιπρόεδρος της Capital Risk Group LLC στη Νέα Υόρκη. Ξεκίνησε τη σταδιοδροµία του στην Enron στο Χιούστον του Τέξας και εργάστηκε στον τοµέα των επενδύσεων και εταιρικής χρηµατοδότησης του συγκροτήµατος. Επίσης, συνεργάστηκε µε τη McKinsey & Co στην Αθήνα και την J.P. Morgan Bank στη Νέα Υόρκη.

ΕΠΕΝΔΥΣΗ €2.5 ΕΚ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ

Έχοντας θέσει ως στόχο τη δηµιουργία ενός εµπορικού κέντρου διεθνών προδιαγραφών, η διοίκηση του Nicosia Mall έχει µεριµνήσει όχι µόνο για την εµπειρία που θα προσφέρει εντός των υπερσύγχρονων εγκαταστάσεών του, αλλά έχει επίσης αναλάβει την ανάπτυξη µιας σωστής οδικής υποδοµής, για να διασφαλίσει την ασφάλεια και διευκόλυνση των επισκεπτών, επενδύοντας €2.5 εκ. Η αναβάθµιση της οδικής υποδοµής έχει ήδη ξεκινήσει και συµπεριλαµβάνει τη δηµιουργία ενός δρόµου για τη διέλευση προς το Nicosia Mall και ενός δεύτερου δρόµου που θα χρησιµοποιείται φεύγοντας από το Mall. Επιπλέον, θα δηµιουργηθεί έξοδος στον κυκλοφοριακό κόµβο Ανθούπολης, παρέχοντας πρόσβαση στο Mall. Τα οδικά έργα θα ολοκληρωθούν σε δύο φάσεις, ενώ σύµφωνα µε το χρονοδιάγραµµα που έχει τεθεί, θα παραδοθούν πριν από τα επίσηµα εγκαίνια του Nicosia Mall.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ