Mαριαννα Χατζηαντωνιου: «Anything you can imagine you can create it»

Group HR Director, Parimatch

Πώς θα περιγράφατε τα πρώτα σας επαγγελµατικά βήµατα και ποιοι σταθµοί καθόρισαν την πορεία σας;

Κάθε αρχή και δύσκολη, πόσο µάλλον όταν µιλάµε για γυναίκα. Μου δόθηκαν πολλές επαγγελµατικές ευκαιρίες να αναδείξω την ποιότητα της εργασίας µου. Πρώτος σταθµός για εµένα η εµπειρία µου ως Junior HR σε ναυτιλιακή εταιρεία. ∆εύτερος σταθµός  ήταν και ο πρώτος διευθυντικός τίτλος που µου δόθηκε, στα 27 µου χρόνια, σε εταιρεία τηλεπικοινωνιών. Είχα την ευθύνη για την υλοποίηση διάφορων στρατηγικών projects αλλά και την ευθύνη για τη δική µου οµάδα. Τέλος, αυτό που κρατώ ως καθοριστικό σταθµό στην καριέρα µου είναι η θέση που έχω τώρα. ∆ουλεύω µε µια οµάδα νέων ανθρώπων και έχουµε χτίσει µαζί µια εταιρική κουλτούρα για την οποία είµαι πολύ περήφανη. Η ηθική ικανοποίηση που παίρνω καθηµερινά µέσα από τη δουλειά µου και τους συνεργάτες µου µε παρακινεί να θέλω να δηµιουργήσω ακόµη περισσότερα πράγµατα και να εξελιχθώ ως άνθρωπος.

 

Με ποιες αξίες πορεύεστε στον επαγγελµατικό στίβο;

Οι αξίες µου αποτελούν τα «κρυµµένα κριτήρια» µε τα οποία ερµηνεύω τις συµπεριφορές των ανθρώπων και τις καταστάσεις γύρω µου, και αναφέρονται στον επιθυµητό τρόπο συµπεριφοράς που οδηγεί τις κρίσεις, τις στάσεις και τις πράξεις µου.

 

Ποια στοιχεία καθορίζουν µια πετυχηµένη καριέρα;

Πιστεύω ότι µια προσωπικότητα που έχει µια πετυχηµένη καριέρα θα πρέπει να διακατέχεται από τα στοιχεία της ενθάρρυνσης για την ανάπτυξη και την αλλαγή. Η εταιρική κουλτούρα που χτίζεται θα πρέπει να εξαίρει την ποικιλία ιδεών, να αποτελεί «έµπνευση» για τους συνεργάτες και να δίνει κίνητρα, επιβραβεύοντας την ποιοτική εργασία.

 

Ποια είναι η άποψή σας σε ό,τι αφορά τα θέµατα ισότητας στον χώρο εργασίας, τις ίσες ευκαιρίες ανέλιξης και την ίση αµοιβή µεταξύ ανδρών και γυναικών;

Η γυναικεία επιχειρηµατικότητα στην Κύπρο, αλλά και στο εξωτερικό, παρέµενε για πολλά χρόνια ταµπού. Κύριες αιτίες είναι η έλλειψη ευέλικτων µορφών εργασίας και ελλείψεις που παρατηρούνται στις εγκαταστάσεις και στις υποδοµές για τη φροντίδα των παιδιών, καθώς και στην εργατική νοµοθεσία. Όλοι έχουµε όνειρα και φιλοδοξίες που αποτελούν την πυξίδα µε την οποία πορευόµαστε στη ζωή. Και αυτά θα πρέπει να γίνονται σεβαστά στην πορεία ενός ανθρώπου, άνδρα ή γυναίκας, προς την επαγγελµατική καταξίωση.

 

Πώς ισορροπείτε την προσωπική/οικογενειακή ζωή µε την επαγγελµατική σας ζωή;

Η ισορροπία ανάµεσα στην οικογενειακή και την επαγγελµατική ζωή µου είναι το µυστικό µιας δοµηµένης καριέρας. Ο χρόνος που προσφέρω σε αυτούς τους δύο τοµείς της ζωής µου έχει κανόνες και θεωρώ ότι είναι καταµερισµένος µε τέτοιο τρόπο που να συµπληρώνει τα «θέλω» µου.

 

Ποια γυναίκα αποτελεί πρότυπο - πηγή έµπνευσης για εσάς;

Πηγή έµπνευσης αποτελεί σίγουρα η µητέρα µου, µια γυναίκα η οποία κατάφερε να ισορροπήσει οικογένεια και καριέρα από πολύ µικρή. Με όλες τις δυσκολίες και αντιξοότητες, κράτησε την οικογένεια ενωµένη και µας έδωσε αξίες να πορευθούµε και να χαράξουµε τη δική µας πορεία, ενώ είναι πάντα δίπλα µας σε ό,τι χρειαστούµε. Γυναίκα-πρότυπο επαγγελµατικά είναι επίσης η Oprah Winfrey, µια γυναίκα που ξεκίνησε από πολύ χαµηλά και είναι πηγή έµπνευσης. Το δικό της µότο προσπαθώ να το υιοθετήσω κι εγώ: Anything you can imagine you can create it.

 

Η 8η Μαρτίου 2021 ξηµερώνει υπό το φως των σοβαρών καταγγελιών για λεκτική, σωµατική και σεξουαλική κακοποίηση. Ποιο είναι το µήνυµά σας προς τις γυναίκες-θύµατα οποιασδήποτε µορφής βίας;

Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών είναι µια παγκόσµια πανδηµία. Η αυξανόµενη δηµοσιοποίηση από γυναίκες από όλες τις περιοχές και όλα τα κοινωνικά στρώµατα φέρνει στο φως το µέγεθος του προβλήµατος. Ο αγώνας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών είναι καθηµερινός. Μέχρι την ηµέρα που να µη χρειάζεται πια να υπάρχουν ηµέρες καταδίκης της.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ