CEO Ομίλου Ζορπά: Έχετε να περιμένετε πολλά από εμάς

Ο Δημήτρης Ζορπάς μίλησε αποκλειστικά στο Economy Today για το πώς η περίοδος του κορωνοϊού επηρέασε τις δραστηριότητες του ομίλου και το μέλλον στην εστίαση.

Του Χρήστου Μιχάλαρου

Τα περιοριστικά μέτρα και ο φόβος που έφερε μαζί της η πανδημία του κορωνοϊού επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό τις συνήθειες των κατοίκων της Κύπρου. Πέρα από την υγειονομική διάσταση και την διακίνηση, η εργασία, το επιχειρείν αλλά και οι προτιμήσεις των καταναλωτών οδήγησαν τους επιχειρηματίες να αναπροσαρμόσουν τον τρόπο που δουλεύουν, αλλά και τις στρατηγικές τους για το μέλλον. 

Ο τομέας της εστίασης ήταν ανάμεσα σε εκείνους που όφειλαν να κινηθούν τάχυστα, αφενός για να διατηρήσουν την εμπιστοσύνη του κόσμου, αφετέρου για να επαναπροσδιορίσουν το μέλλον στην παραγωγική και εμπορική διαδικασία. 

Ο Όμιλος ΖΟΡΠΑΣ ξεχωρίζει ανάμεσα στις περιπτώσεις που ανταποκρίθηκαν άμεσα, προσαρμόστηκαν στη νέα πραγματικότητα και τα υγειονομικά και εργασιακά πρωτόκολλα αλλά και στον τρόπο που διατήρησε την καλή εικόνα που είχαν οι πελάτες σε μια πολύ κρίσιμη έκφανση της ζωής τους: την διατροφή. 

Το στοίχημα για την επόμενη ημέρα παραμένει. Πόσο εύκολο και πόσο εφικτό είναι μια εταιρία του μεγέθους και της ιδιαιτερότητας των φούρνων Ζορπά να πάει ένα βήμα παρακάτω; Ο CEO του Ομίλου Δημήτρης Ζορπάς μιλάει στο Economy Today και δίνει το στίγμα της στρατηγικής για την επόμενη ημέρα, καταγράφοντας παράλληλα τις προκλήσεις και τα βήματα που γίνονται για να διατηρηθεί στην κορυφή των προτιμήσεων η μεγαλύτερη αλυσίδα εστίασης στην Κύπρο.

Ποιες είναι οι βασικές προκλήσεις και προτεραιότητες των Φούρνων Ζορπάς για την μετά-κορωνοϊού εποχή; Αλλάζετε κάτι ή ρίχνετε το βάρος στην επαναφορά στην κανονικότητα; 

Η πανδημία επηρέασε συνολικά τις ζωές μας και προκάλεσε αλυσιδωτές επιπτώσεις στις οικονομίες και κοινωνίες διεθνώς. Σε ό,τι αφορά την κυπριακή πραγματικότητα, αναμφίβολα δημιούργησε πρόσθετες προκλήσεις και θα χρειαστεί χρόνος και προσπάθεια από όλους μας ώστε να επανέλθουμε σε τροχιά ανάκαμψης. Σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί, ως Όμιλος επικεντρώνουμε την προσοχή μας στην κατανόηση των διαφοροποιημένων αναγκών των καταναλωτών και στην ικανοποίησή τους. Η συνεχής εξέλιξη, η αναβάθμιση της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών και προϊόντων παραμένουν κορυφαία προτεραιότητά μας. Η εμπιστοσύνη που μας έδειξε και συνεχίζει να μας δείχνει η κοινωνία είναι η μεγαλύτερη επιβράβευση. 

Φαντάζομαι τα θέματα υγιεινής και ασφάλειας παραμένουν ψηλά στις προτεραιότητές σας;

Σίγουρα. Συνεχίζουμε να αποδίδουμε ιδιαίτερη προσοχή στην προστασία και την ασφάλεια των συναδέλφων και των πελατών μας, λαμβάνοντας αυξημένα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, δεδομένου του μεγάλου αριθμού πελατών που εξυπηρετούμε καθημερινά στα καταστήματά μας σε όλη την Κύπρο. Οι συνάδελφοι παραμένουν στο επίκεντρο της προσοχής μας. Αναγνωρίζουμε και είμαστε ευγνώμονες για το ψηλό αίσθημα ευθύνης που επέδειξαν και για την υπερπροσπάθεια που κατέβαλαν τους τελευταίους μήνες για την εξυπηρέτηση των διαφοροποιημένων αναγκών της κοινωνίας.   

Η αγορά στην Κύπρο έχει καταφέρει να βγάλει κάποιους σημαντικούς ανταγωνιστές στον τομέα που δραστηριοποιήστε. Βλέπετε στο σύνολό της η αγορά μέσα από τον ανταγωνισμό, να εξελίσσεται;

Κάθε κρίση δημιουργεί νέα δεδομένα και προκλήσεις για τους οργανισμούς. Την ίδια στιγμή προκύπτουν και ευκαιρίες. Όπως ανέφερα και προηγουμένως, η κατανόηση και η ικανοποίηση των νέων αναγκών των καταναλωτών παραμένουν κορυφαία προτεραιότητά μας. Η προσπάθειά μας είναι να προσφέρουμε ποιοτικά προϊόντα, να εξελισσόμαστε ως Οργανισμός και να καινοτομούμε. Το αλάνθαστο κριτήριο του κόσμου είναι που ρυθμίζει την αγορά και τις ενέργειές μας.

Τους χωράει όλους η μετά-κορωνοϊού Κύπρος; 

Θα έλεγα ότι για όσους έχουν οδηγό την ποιότητα και τον σεβασμό προς το κοινό και τις ανάγκες του, πάντοτε υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει χώρος. 

Τι συμπεράσματα βγάζετε από την πανδημία του κορωνοϊού για τις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων και τις απαιτήσεις που έχουν στην εξυπηρέτηση εντός των καταστημάτων;

Η πανδημία δημιούργησε πρωτόγνωρα αισθήματα και συνθήκες για όλους μας. Ειδικά στα αρχικά στάδια ο φόβος και η ανασφάλεια ήταν τα στοιχεία που κυριαρχούσαν. Σε κάποιο πιο ήπιο βαθμό τα συναισθήματα αυτά παραμένουν, αφού η αίσθηση και οι ενδείξεις από άλλες χώρες είναι ότι δεν έκλεισε οριστικά αυτό το κεφάλαιο. Εάν άλλαξε κάτι ήταν το γεγονός ότι φυσιολογικά όλοι γίναμε πιο ευαίσθητοι και πιο απαιτητικοί σε ζητήματα τήρησης των κανόνων υγιεινής και προστασίας της δημόσιας υγείας, το οποίο είναι αρκετά θετικό.

Φαντάζομαι πραγματοποιείτε επισκέψεις ανά τον κόσμο για νέες ιδέες τις οποίες φέρνετε στην Κύπρο. Έχουμε κάτι να περιμένουμε;

Η βιώσιμη ανάπτυξη και αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών και προϊόντων είναι τα στοιχεία που καθοδηγούν τη λειτουργία μας. Στην προσπάθειά μας να γινόμαστε συνεχώς καλύτεροι, θέτουμε νέους στόχους, παρακολουθούμε τις τάσεις της αγοράς στην Κύπρο αλλά και διεθνώς και αναζητούμε νέα concepts που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των καταναλωτών. Η δραστηριοποίησή μας στην αγορά της Νέας Υόρκης είναι επίσης σπουδαία πηγή άντλησης ιδεών! Έχετε λοιπόν πάντα να περιμένετε πολλά από εμάς. 

Το δίκτυο καταστημάτων σας μετράει δύο καταστήματα στην Νέα Υόρκη. Σκέφτεστε να επεκταθείτε και σε άλλες περιοχές του εξωτερικού;

Πρώτη προτεραιότητα για την εταιρεία μας παραμένει η Κύπρος και η στήριξη της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας. Στην Νέα Υόρκη λειτουργούμε σήμερα δύο καταστήματα, ενώ το άνοιγμα και περισσότερων καταστημάτων είναι στα αμέσως επόμενα σχέδιά μας. Έχει ήδη επιλεγεί ο χώρος και γίνονται οι απαραίτητες προετοιμασίες για το άνοιγμα του τρίτου καταστήματος πριν το τέλος του 2020. Η επέκταση στην Αμερική είναι μία προοπτική που μας ενδιαφέρει για αυτό και ασχολούμαστε ουσιαστικά προς αυτή την κατεύθυνση. 

Στο τέλος της ημέρας φανταζόμαστε ότι περισσεύει φαγητό. Τι το κάνετε; 

Φροντίζουμε να ψήνουμε φρέσκα προϊόντα διαρκώς για να καλύπτουμε τις ανάγκες των πελατών ανά πάσα στιγμή. Όταν προκύπτουν όμως τέτοιες περιπτώσεις και εφόσον τα προϊόντα παραμένουν ποιοτικά και πέραν πάσης αμφιβολίας ασφαλή για κατανάλωση, ναι φροντίζουμε να δίνονται σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Δυστυχώς η ανάγκη που υπάρχει είναι μεγαλύτερη από τα φαγητά που ίσως μένουν. Για αυτό προσπαθούμε όπου και όπως μπορούμε, να βοηθούμε και να ανταποδίδουμε την αγάπη και την εμπιστοσύνη που μας δείχνει εδώ και 45 χρόνια η κυπριακή κοινωνία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ