Ρομποτική χειρουργική γόνατος - Νέα επαναστατική μέθοδος

Ο δρ Κωνσταντίνος Παναγή εξηγεί με ποιο τρόπο πραγματοποιούνται πλέον οι επεμβάσεις και ποια είναι τα πλεονεκτήματα των νέων, τεχνολογικά σύγχρονων μεθόδων.

Της Ναταλίας Γεωργιάδου

Για τη νέα επαναστατική μέθοδο στην αρθροπλαστική γόνατος μιλά, σε συνέντευξη που παραχωρεί στο περιοδικό Economy Today, ο δρ Κωνσταντίνος Παναγή, ο οποίος εξηγεί ποια είναι σήμερα τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής χειρουργικής. Στη συνέντευξη που ακολουθεί, ο δρ Παναγή απαντά σε ερωτήματα γύρω από τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιούνται πλέον οι επεμβάσεις αλλά και σε σχέση με τα πλεονεκτήματα που έχουν οι ασθενείς που τυγχάνουν θεραπείας. Αναφερόμενος στο τελευταίας τεχνολογίας ρομποτικό σύστημα που χρησιμοποιεί για τις επεμβάσεις, τονίζει μεταξύ άλλων ότι ο βαθμός ακρίβειας είναι κατά πολύ υψηλότερος από αυτόν που μπορεί να πετύχει χειρουργός με συμβατικά εργαλεία και το ανθρώπινο χέρι.

Τι είναι η ρομποτική χειρουργική και σε ποιες περιπτώσεις εφαρμόζεται η συγκεκριμένη μέθοδος; 

Με τον όρο ρομποτική χειρουργική εννοούμε τη διενέργεια χειρουργικών επεμβάσεων με τη χρήση και τη βοήθεια ενός ρομποτικού συστήματος που περιλαμβάνει μηχανικούς βραχίονες ή εργαλεία και συνήθως μια οθόνη αφής. Να σημειώσουμε ότι το ρομποτικό σύστημα δεν εκτελεί αυτόνομα την επέμβαση, αλλά ο ιατρός το καθοδηγεί για να γίνει η εγχείρηση όπως αυτός επιλέγει, βάζοντας παραμέτρους και ελέγχοντας 3D εικόνες. Στην ορθοπαιδική αυτή τη στιγμή η ρομποτική χειρουργική έχει πάρει σημαντικό μερίδιο επεμβάσεων στην αρθροπλαστική ισχίου και γόνατος ανά τον κόσμο και δείχνει μια ραγδαία αυξανόμενη τάση χρήσης από όλο και περισσότερους ορθοπαιδικούς χειρουργούς. Η μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις αρθροπλαστικής, ενώ είναι ιδιαιτέρως αποτελεσματική σε περιστατικά με μεγάλες παραμορφώσεις. Σε ιδιαιτέρως δύσκολα και πολύπλοκα περιστατικά, με ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε παλαιότερες εγχειρήσεις, όπου τα συμβατικά εργαλεία αδυνατούν να μας δώσουν λύσεις, τα ρομποτικά συστήματα έρχονται να μας λύσουν τα χέρια και να μας δώσουν τη δυνατότητα παρέμβασης προς όφελος του ασθενούς. 

Ποιες τεχνολογίες χρησιμοποιείτε για τις επεμβάσεις; Και ποιες δυνατότητες παρέχουν σήμερα στην ιατρική αυτές οι νέες τεχνολογίες; 

Από την αρχή του χρόνου έχουμε στη διάθεσή μας ένα τελευταίας τεχνολογίας ρομποτικό σύστημα αρθροπλαστικής γόνατος, το οποίο είναι το μοναδικό στην Κύπρο και από τα λίγα στην Ευρώπη. Το σύστημα αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να διενεργούμε επεμβάσεις αρθροπλαστικής γόνατος με βαθμό ακρίβειας που είναι κατά πολύ υψηλότερος από αυτόν που μπορεί να πετύχει χειρουργός με συμβατικά εργαλεία και το ανθρώπινο χέρι. Το όριο λάθους που ανιχνεύει το ρομποτικό σύστημα είναι 1/10 του χιλιοστού και 1/10 της μοίρας σε γωνία, τιμές που είναι απλησίαστες για το ανθρώπινο μάτι και τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουμε τέλεια τοποθετημένες προθέσεις σε όλα μας τα χειρουργεία. Πέρα από την ακρίβεια στην τοποθέτηση των προθέσεων, το ρομποτικό σύστημα μάς καθοδηγεί στο να δώσουμε τη σωστή τάση στα συνδεσμικά στοιχεία του γόνατος, μέσω μετρήσεων που διενεργεί κατά την κίνηση της άρθρωσης την ώρα της επέμβασης. Αυτό είναι ένα επαναστατικό στοιχείο στην αρθροπλαστική του γόνατος, γιατί μέχρι τώρα ο ιατρός έκανε αυτές τις διορθώσεις βάσει της υποκειμενικής αίσθησης που είχε όταν κινούσε το πόδι σε διάφορες θέσεις. Είναι αυτό το στοιχείο που φαίνεται να κάνει και τη μεγάλη διαφορά στο αποτέλεσμα που νιώθει ο ασθενής μετά το χειρουργείο, αυτή η αίσθηση της πιο φυσικής κίνησης που προσομοιάζει στο υγιές γόνατό του. 

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής χειρουργικής για τους ασθενείς;

Η νέα αυτή μέθοδος προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα στους ασθενείς, συγκρινόμενη με παλαιότερες μεθόδους. Η πρώτη και μεγαλύτερη διαφορά είναι η απόλυτη ακρίβεια στην τοποθέτηση της τεχνητής άρθρωσης, που έχει ως αποτέλεσμα την πιο φυσική κίνηση για τον ασθενή, όπως επίσης και το απόλυτο ταίριασμα του μεγέθους της νέας άρθρωσης με το διαφορετικό μέγεθος γόνατος κάθε ασθενούς. Μας προσφέρει δηλαδή ένα πιο εξατομικευμένο καινούργιο γόνατο και αυτό φαίνεται να συμβάλλει στη μείωση των πιθανών ενοχλήσεων στο μέλλον. Μεγάλο πλεονέκτημα επίσης είναι η γρηγορότερη ανάρρωση των ασθενών λόγω μικρότερων τομών, μικρότερης διατάραξης των ιστών της άρθρωσης και λιγότερου μετεγχειρητικού πόνου. Είναι πλέον σύνηθες οι χειρουργημένοι μας να περπατούν από την πρώτη μέρα και να επιστρέφουν στις καθημερινές τους ασχολίες πολύ συντομότερα. Επίσης, σημαντική είναι η μηδενική έκθεση σε ακτινοβολία, αφού το σύστημά μας δεν χρειάζεται προεγχειρητικά τη διενέργεια αξονικής τομογραφίας. 

Ποιες είναι οι κύριες ειδικότητές σας και ποιες άλλες ιατρικές υπηρεσίες παρέχετε;

Ως ορθοπαιδικός χειρουργός ασχολούμαι με όλο το φάσμα της ορθοπαιδικής χειρουργικής και τραυματολογίας. Έχω όμως ιδιαιτέρως εκπαιδευθεί και ασχοληθεί με τη χειρουργική αποκατάσταση των παθήσεων της άρθρωσης του γόνατος. Τα τελευταία χρόνια, έχω επικεντρωθεί στις επεμβάσεις ελάχιστης παρεμβατικότητας (minimum invasive surgery) και στη ρομποτική χειρουργική. Ένα άλλο πεδίο ενδιαφέροντός μου είναι η αποκατάσταση των αθλητικών κακώσεων και τραυματισμών με αρθροσκοπική χειρουργική. Παράλληλα, έχουμε εφαρμόσει πρωτόκολλα αποκατάστασης για τους τραυματισμένους αθλητές με σκοπό τη γρηγορότερη επιστροφή τους μετά από ένα χειρουργείο. Στην κλινική μας επίσης παρέχουμε όλες τις τελευταίες θεραπείες που αφορούν την αναγεννητική ορθοπαιδική, δηλαδή τη διατήρηση των αρθρικών επιφανειών με εγχύσεις αυτόλογων βλαστικών κυττάρων (stem cells) και μεταμοσχεύσεις χονδροκυττάρων με σκοπό να αποφευχθούν μελλοντικές χειρουργικές επεμβάσεις σε νεαρότερα άτομα.

Who is who

Ο δρ Κωνσταντίνος Παναγή σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε το 2002. Ειδικεύτηκε στην Ορθοπαιδική και Τραυματολογία στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών και στο νοσοκομείο ΚΑΤ Αθηνών, το μεγαλύτερο κέντρο ορθοπαιδικής χειρουργικής της Ελλάδας, από όπου έλαβε τον τίτλο ειδικότητας το 2009. 

Ακολούθως μετέβηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο (Southampton University Hospital), όπου ασχολήθηκε με τις νέες χειρουργικές τεχνικές ώμου και γόνατος. Από το 2011 βρίσκεται στην Κύπρο, όπου εργάζεται ως ορθοπαιδικός χειρουργός στη Λεμεσό. Διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο και πραγματοποιεί τις επεμβάσεις του στην Πολυκλινική Υγεία Λεμεσού. 

Έχει ειδικό ενδιαφέρον στη ρομποτική χειρουργική του γόνατος, στις επεμβάσεις ελάχιστης παρεμβατικότητας (minimal invasive surgery), στις αθλητικές κακώσεις και στις αναγεννητικές θεραπείες για τον αρθρικό χόνδρο. Ο δρ Παναγή είναι πιστοποιημένος χειριστής του ρομποτικού συστήματος ΝΑVIO μετά από εκπαίδευση σε διάφορα κέντρα της Ευρώπης για τη διενέργεια της ρομποτικής αρθροπλαστικής γόνατος.

INFO:

Διεύθυνση: Nαυπλίου 28, Λεμεσός

Τηλ.: 25353534

E-mail: drpanayiortho@gmail.com

www.orthopanayi.com

https://www.facebook.com/DrPanayi.Orthopedics

Instagram: dr.panayi_ortho

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ