Χρ. Καποδίστριας & Υιοί - 50 χρόνια παρουσίας

Η ΧΡ. ΚΑΠΟ∆ΙΣΤΡΙΑΣ & ΥΙΟΙ ΛΤ∆ αποτελεί τον μεγαλύτερο εισαγωγέα και προμηθευτή ανταλλακτικών αυτοκινήτων στην Κύπρο.

Της Γιώτας Κούμουρου
Φωτογραφίες: Θεοδώρα Ιακώβου

Με αφορμή τα 50 χρόνια ζωής που συµπληρώνει φέτος η ΧΡ. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ & ΥΙΟΙ, το Economy Today συνάντησε τα δύο αδέλφια, Κωνσταντίνο και Μάριο, οι οποίοι βρίσκονται στο πηδάλιο της εταιρείας τα τελευταία χρόνια.

Μας μίλησαν για τους στόχους της εταιρείας, τα πλεονεκτήματά της έναντι του ανταγωνισμού, τις διεθνείς τους συνεργασίες, για το πώς βίωσαν την οικονομική κρίση του 2013, καθώς και για τα μελλοντικά τους σχέδια.

Η εταιρεία ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ συµπληρώνει φέτος 50 χρόνια ζωής. Τι σημαίνει αυτό για εσάς; 

Κ.Κ.: Οπωσδήποτε τα 50 χρόνια της εταιρείας μας σημαίνουν πολλά πράγματα. Είναι η όλη πορεία στο πέρασμα του χρόνου, η ανάπτυξη, η επέκταση, οι δυσκολίες που αντιμετωπίστηκαν, η καθιέρωση και το καλό όνομα που κτίζεις. Είναι ένα μεγάλο ορόσημο για την κάθε εταιρεία που φτάνει τα 50 χρόνια, πόσο μάλλον να είναι 50 επιτυχημένα χρόνια. Είναι μια ολόκληρη ζωή. Και επειδή πρόκειται για οικογενειακή επιχείρηση και όχι κάποια δημόσια εταιρεία, υπεισέρχονται και άλλοι παράγοντες μέσα, πιο ανθρώπινοι και συναισθηματικοί.

Ποιο θεωρείτε πως είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα της εταιρείας όλα αυτά τα χρόνια;

Μ.Κ.: Σίγουρα η μεγάλη ανάπτυξη και τα επίπεδα που φτάσαµε μετά από 50 χρόνια, είναι ένα τεράστιο επίτευγμα από µόνο του. Ωστόσο, θεωρούμε ότι το μεγαλύτερό μας επίτευγμα είναι ο τρόπος που διαχειριστήκαμε την οικονομική κρίση του 2013 -χρονιά κατά την οποία επίσης χάσαμε ξαφνικά και αναπάντεχα τον CEO της εταιρείας και ιδρυτή της, τον αείμνηστο πατέρα μας- και η επιτυχία στα χρόνια που ακολούθησαν.

Με ποιους κολοσσούς συνεργάζεστε; 

Κ.Κ.: Κάποιοι παγκόσμιοι κολοσσοί με τους οποίους συνεργαζόμαστε είναι οι εταιρείες Bosch, Goodyear-Dunlop, Castrol, ZF, Schaeffler, Hankook και άλλοι. 

Τι σας διαφοροποιεί από τις υπόλοιπες εταιρείες στην Κύπρο που προσφέρουν τέτοιου είδους υπηρεσίες;

Μ.Κ.: Θα μιλήσουµε για τα δυνατά μας σημεία και όχι για πλεονεκτήματά μας έναντι του ανταγωνισμού. Το ευρύ μας δίκτυο καταστημάτων και η εξυπηρέτηση που καλύπτει κάθε σημείο της Κύπρου, η εκτενής γκάμα των προϊόντων και υπηρεσιών που προσφέρουμε, η τεχνική υποστήριξη και η εκπαίδευση που παρέχουμε στους συνεργάτες μας, καθιστούν την εταιρεία μας στρατηγικό συνεργάτη για το σύγχρονο συνεργείο. Ο στόλος διανομής και υποστήριξής μας αποτελείται από 130 οχήματα, τα οποία χτενίζουν καθημερινά όλη την ελεύθερη Κύπρο. Ταυτόχρονα, οι ανάγκες για επιδιόρθωση των σύγχρονων οχημάτων απαιτεί τη συνεχή επιμόρφωση των συνεργείων, καθώς επίσης και την πρόσβαση σε τεχνικές πληροφορίες μέσω διαγνωστικών υπολογιστών και άλλων τεχνικών προγραμμάτων. Η εταιρεία μας προσφέρει στα συνεργαζόμενα συνεργεία όλα τα πιο πάνω.

Γιατί κάποιος να σας προτιμήσει;

Κ.Κ.: Κάποιος μπορεί να μας προτιμήσει κυρίως λόγω της ποιότητας των ανταλλακτικών μας. Εμπορευόμαστε γνήσια ή γνήσιας ποιότητας προϊόντα. Συνεργαζόμαστε με τους παγκόσμιους κολοσσούς που προμηθεύουν τις αυτοκινητοβιομηχανίες. Κάποιος μπορεί να αγοράσει από εμάς τα ίδια γνήσια ανταλλακτικά σε πολύ καλύτερες τιμές. Ταυτόχρονα, όμως, δίνουμε στον καταναλωτή δεύτερες, τρίτες, ακόμα και τέταρτες επιλογές, με αποτέλεσμα να έχει αρκετές επιλογές για να διαλέξει, ανάλογα πάντα με τις οικονομικές του δυνατότητες.

Πώς αντιμετωπίσατε την οικονομική κρίση του 2013; 

Μ.Κ.: Η εταιρεία μας, που μέσα στο καταστροφικό 2013 αριθμούσε 155 άτοµα προσωπικό, σήμερα αριθμεί 253 άτομα! Υπήρξε κατακόρυφη αύξηση του κύκλου εργασιών. Το 2013 δεν απολύσαμε κανένα άτομο για σκοπούς εξοικονόμησης και δεν αποκόψαμε μισθούς. Αντίθετα, από τότε προσθέσαμε δεκάδες θέσεις εργασίας και το προσωπικό μας έτυχε και τριών μισθολογικών αυξήσεων. Και όλα αυτά δεν ήταν καθόλου εύκολα, δεδομένου, όπως αναφέραμε, ότι χάσαμε ξαφνικά και τον CEO και ιδρυτή μας το καλοκαίρι του 2013. Ήταν η χειρότερη χρονιά της ζωής μας. Με παρακαταθήκη όμως την ιστορία μας, τις διαχρονικές αρχές και πρακτικές του ιδρυτή μας και με άοκνη προσπάθεια, καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και να βγούμε ενισχυμένοι από αυτήν τη δύσκολη περίοδο.

Χρειάστηκε να προσαρμόσετε τις τιμές σας στα νέα οικονομικά δεδομένα της χώρας; 

Κ.Κ.: Όχι ιδιαίτερα. Αυτό που κάναμε περισσότερο ήταν να προσφέρουμε στους καταναλωτές άλλες, νέες εναλλακτικές επιλογές, πιο οικονοµικές, παράλληλα με τα ήδη υπάρχοντα premium προϊόντα, που σίγουρα στοιχίζουν περισσότερο.

Ποιο είναι το «best seller» προϊόν σας;

Μ.Κ.: Έχουμε αρκετές κατηγορίες προϊόντων που πωλούνται γρηγορότερα και σε μεγάλους αριθμούς. Όμως θα ξεχωρίζαµε τα ελαστικά Sailun και Hankook, τις μπαταρίες Bosch, τα γερμανικά φρένα Textar και τα γερμανικά φίλτρα Mann.

Πόσα καταστήματα έχετε και σε ποιες πόλεις; 

Κ.Κ.: ∆ιατηρούμε 7 καταστήματα ανταλλακτικών σε όλες τις πόλεις της Κύπρου. Ταυτόχρονα, διαθέτουμε 3 κέντρα διανομής ελαστικών σε Λευκωσία, Λάρνακα και Λεμεσό, ενώ υπάρχει και το Κέντρο Εργαλείων & Λιπαντικών στη Λευκωσία, όπως και το Κέντρο Εξοπλισμού Συνεργείων, επίσης στη Λευκωσία. 

Πόσα άτομα εργάζονται στην εταιρεία σας; 

Μ.Κ.: Σήμερα η εταιρεία εργοδοτεί 253 άτοµα.

Ποιοι οι στόχοι της εταιρείας για το μέλλον;

Κ.Κ.: Υπάρχουν αρκετά projects ανοιχτά αυτή τη στιγμή, ειδικότερα στον τομέα του εκμοντερνισµού των εσωτερικών διαδικασιών και υποδομών της εταιρείας. Είναι μια προσπάθεια που ξεκινήσαμε το 2015, με μια σειρά από τεχνολογικές, κτιριακές και διαδικαστικές αλλαγές, εκ των οποίων αρκετές έχουν ολοκληρωθεί ενώ άλλες αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στο 2019. Κρίναμε ότι οι αλλαγές αυτές είναι χρήσιμες στο να κάνουμε την εταιρεία μας πιο ανταγωνιστική και πιο αποτελεσματική, όχι μόνο έναντι του όποιου ανταγωνισμού, αλλά και έναντι πιθανού μελλοντικού ανταγωνισμού από το εξωτερικό.

Who is Who

Η ΧΡ. ΚΑΠΟ∆ΙΣΤΡΙΑΣ & ΥΙΟΙ ΛΤ∆ αποτελεί τον μεγαλύτερο εισαγωγέα και προμηθευτή ανταλλακτικών αυτοκινήτων στην Κύπρο. Εισάγει μεταξύ άλλων καινούργια ανταλλακτικά και εξαρτήματα, ελαστικά, μπαταρίες, λιπαντικά, εργαλεία και εξοπλισμό συνεργείων, λειτουργώντας κυρίως ως εταιρεία λιανικής πώλησης. Παράλληλα, η εταιρεία προσφέρει την πιο πλήρη γκάμα ανταλλακτικών για όλα τα ευρωπαϊκά και ασιατικά οχήματα.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

Κάποιοι από τους παγκόσμιους κολοσσούς με τους οποίους συνεργάζεται η ΧΡ. ΚΑΠΟ∆ΙΣΤΡΙΑΣ & ΥΙΟΙ, είναι οι εταιρείες Bosch, Goodyear-Dunlop, Castrol, ZF, Schaeffler, Hankook και άλλοι. 

ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Η έδρα και τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας βρίσκονται στη Λευκωσία, ωστόσο άλλα υποκαταστήματα λειτουργούν σε Λακατάμια, Λάρνακα, Λεμεσό, Πάφο, Παραλίμνι και Αλάμπρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ