Έτσι ξεκλειδώνει σταδιακά η Κύπρος

Πώς θα γίνει η σταδιακή άρση των μέτρων και τι ανοίγει κατά την πρώτη φάση που ξεκινά την 1η Φεβρουαρίου.

Ανακοινώθηκε, μετά την λήξη της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, η διαδικασία για το πώς θα "ξεκλειδώσει" η Κύπρος από τα υφιστάμενα ισχύοντα μέτρα κατά της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Μετά τις ανακοινώσεις φαίνεται ότι η σταδιακή άρση των υφιστάμενων θα ξεκινήσει από την ερχόμενη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου.

Από τη Δευτέρα, 1η Φεβρουαρίου, τίθενται σε εφαρμογή τα εξής:

  1. Επαναλειτουργία κουρείων, κομμωτηρίων, ινστιτούτων αισθητικής.
  2. Αύξηση από 25% σε 50% του ποσοστού του προσωπικού που μπορεί να έχει φυσική παρουσία στις ιδιωτικές επιχειρήσεις υπηρεσιών, χωρίς ελάχιστο και μέγιστο αριθμό ατόμων.
  3. Απαγόρευση συναθροίσεων σε οικίες, με εξαίρεση την επίσκεψη μέχρι δύο (2) ατόμων, νοουμένου πρόκειται για συγγενείς 1ου και 2ου βαθμού.

Από τη Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου 2021, τίθενται επιπλέον σε εφαρμογή τα ακόλουθα:

  1. Επαναλειτουργία των δημόσιων και ιδιωτικών δημοτικών σχολείων.
  2. Επαναλειτουργία επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου, συμπεριλαμβανομένων των πολυκαταστημάτων και εμπορικών κέντρων.
  3. Επαναλειτουργία πρακτορείων τυχερών παιγνίων, μόνο για σκοπούς συμπλήρωσης του δελτίου, χωρίς τη χρήση τραπεζοκαθισμάτων.
  4. Επαναλειτουργία μουσείων και άλλων αρχαιολογικών χώρων.
  5. Η Θεία Λειτουργία στους χώρους θρησκευτικής λατρείας τελείται με την παρουσία πιστών με μέγιστο αριθμό προσώπων μέχρι 50 άτομα, τηρουμένων των υγειονομικών πρωτοκόλλων.
  6. Αύξηση αριθμού ατόμων για επισκέψεις σε οικίες, σε τέσσερα (4) άτομα.

Ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι μέσα από την διενέργεια εκτεταμένων τεστ θα αποτραπεί η εξάπλωση του ιού κατά την αποκλιμάκωση των μέτρων.

Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι που θα επιστρέφουν στον εργασιακό τους χώρο, στη βάση της στρατηγικής, θα υποβάλλονται σε έλεγχο με rapid test το οποίο θα παραχωρείται δωρεάν από το Υπουργείο Υγείας μέσω των μονάδων δειγματοληψίας.

Ως εκ τούτου, και στη βάση των πιο πάνω εξαγγελιών, από αύριο και μέχρι την Κυριακή θα υλοποιείται πρόγραμμα εξέτασης όλων των εργαζομένων που απασχολούνται σε κομμωτήρια, κουρεία και ινστιτούτα αισθητικής, οι οποίοι θα επαναδραστηριοποιηθούν από την Δευτέρα, 1η Φεβρουαρίου.

Ταυτόχρονα, από την 1η Φεβρουαρίου τίθεται σε εφαρμογή ο υποχρεωτικός εβδομαδιαίος έλεγχος με rapid test του 20% του προσωπικού που εργάζεται σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε λειτουργία. Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν ανά πάσα στιγμή και σε εβδομαδιαία ισχύ rapid test το 20% των εργαζομένων τους. Για υλοποίηση του στόχου αυτού, οι εργαζόμενοι θα μπορούν να μεταβαίνουν στα σημεία δειγματοληψίας του Υπουργείου Υγείας από αύριο.

Θα εντοπίζονται έγκαιρα πιθανές εξάρσεις ώστε το ποσοστό θετικότητας να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα

Τέστ εμβολιασμοί και επιτήρηση των μέτρων θα είναι το τρίπτυχο που θα χαρακτηρίζει την πολιτική του Υπουργείου.

Παραμένουν 2 τα επιτρεπόμενα ημερήσια sms.

Για τις συναθροίσεις σε οικίες, όταν επιτρέπεται, ο Υπουργός Υγείας σημείωσε ότι θα πρέπει να αποστέλλεται ο αριθμός 5. 

Εντός της επόμενης ώρας θα δοθούν διευκρινήσεις και θα μπει νέα κατηγορία (αριθμός 9) για κομμωτήρια και κουρεία.

Ερωτηθείς για τους χώρους εστίασης ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι αναλόγως με την επιδημιολογική εξέλιξη υπάρχει το πλάνο βάσει των δεικτών που αξιολογούνται έχουμε υπόψη μας τι έπεται για να προχωρήσουμε στην σταδιακή αποκλιμάκωση των υπόλοιπων μέτρων.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ