Το εμβόλιο του κορωνοϊού αποτελεί το κλειδί για την επαναφορά της παγκόσμιας οικονομίας

Η παγκόσμια οικονομία αναμένει ένα αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού με την ανακοίνωση της Pfizer να δείχνει τον δρόμο που επιθυμούν οι αγορές.

Επιμέλεια: Ξένιος Μεσαρίτης

Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε το υψηλότερο κλείσιμο όλων των εποχών την Παρασκευή κυρίως λόγω της αυξανόμενης αισιοδοξίας για ένα αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού από την Pfizer, κάτι το οποίο θα οδηγήσει ενδεχομένως σε παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.

Μιλώντας στο Economy Today, ο Βρασίδας Νεοφύτου, Υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής στην Exclusive Capital τόνισε ότι όλες οι μεγάλες παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές σημείωσαν άνοδο την περασμένη εβδομάδα, παρά τις ανησυχίες για τις αυξανόμενα νέα περιστατικά κορωνοϊού και τις αυξημένες νοσηλείες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη μαζί και με το φόβο για τους περαιτέρω περιορισμούς στα κράτη για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.

Ειδήσεις για το Εμβόλιο

Ο κ. Νεοφύτου σημείωσε ότι όταν η Pfizer Inc. και ο συνεργάτης της BioNTech SE ανακοίνωσαν την περασμένη Δευτέρα ότι το υπό δοκιμή εμβόλιο κατά του κορωνοϊού απέτρεψε περισσότερο από το 90% των λοιμώξεων σε μια δοκιμή μεγάλης κλίμακας, προκλήθηκε μία από τις πιο ξαφνικές εναλλαγές στο χρηματιστήριο κατά την εποχή του κορωνοϊού.

Η ανακοίνωση του εμβολίου Pfizer ήταν μια εκδήλωση «αλλαγής των όρων του παιχνιδιού» για τις χρηματοπιστωτικές αγορές, καθώς το εμβόλιο θα μπορούσε να τερματίσει την παρατεταμένη κρίση που σχετίζεται με την πανδημία και να πυροδοτήσει μια ευρύτερη ανάκαμψη των παγκόσμιων οικονομιών.

Οι επενδυτές έχουν αρχίσει γρήγορα να στρέφονται σιγά σιγά πίσω από τις συναλλαγές τις οποίες χαρακτήριζαν την πολιτική του «Μένουμε Σπίτι» διαμονή στο σπίτι και  επανέρχονται πίσω στους τομείς της κυκλικής οικονομίας. Οι τομείς όπως η ενέργεια, τα χρηματοοικονομικά, οι βιομηχανίες, τα ταξίδια, οι αεροπορικές εταιρείες, οι εταιρείες κρουαζιέρας, τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, οι χώροι αναψυχής, τα καζίνο και η ψυχαγωγία είναι οικονομικά ευαίσθητοι κυκλικοί τομείς που θα επωφεληθούν σε μεγάλο βαθμό από ένα εμβόλιο, καθώς ένα εμβόλιο θα επέτρεπε στην παγκόσμια οικονομία να αρχίσει να επανέρχεται σε φυσιολογικά επίπεδα.

Αντίδραση της αγοράς

Οι συμμετέχοντες στην αγορά έδειξαν τον ενθουσιασμό τους την περασμένη εβδομάδα, προβλέποντας την πιθανή οικονομική ανάκαμψη το 2021 παράλληλα με την επιβράδυνση της πανδημίας.

Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε νέο ρεκόρ στα 3,587 την Παρασκευή καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, κερδίζοντας περισσότερο από 2,5% την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones πρόσθεσε 4% εβδομαδιαίων κερδών. Το Russell 2000, το οποίο παρακολουθεί τις μετοχές εταιρειών μικρής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε άνοδο ύψους 2% την προηγούμενη Παρασκευή και αύξηση ύψους 6% για όλη την εβδομάδα.

Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κέρδισε μόλις 0,60% την Παρασκευή, ενώ σημείωσε απώλειες 1% για την εβδομάδα καθώς οι επενδυτές έκαναν στροφή από μετοχές τεχνολογίας σε μετοχές της κυκλικής οικονομίας. Οι μετοχές εταιρειών που σηματοδότησαν το «Μένουμε Σπίτι» όπως της Zoom Video, της Peloton και της Netflix έκλεισαν την εβδομάδα με σημαντικές απώλειες.

Σήμερα Δευτέρα, όπως τονίζει ο κ. Νεοφύτου, τα μελλοντικά συμβόλαια μετοχών των ΗΠΑ συνεχίζουν το ράλι τους με τα συμβόλαια Dow Jones να προσθέτουν άλλους 300 πόντους που αντιστοιχούν σε αύξηση μεγαλύτερης του 1%, ενώ τα Futures του S&P 500 έφτασαν σε ένα άλλο ρεκόρ πάνω από το επίπεδο 3,610, που αντιστοιχεί σε αύξηση ύψους του 1%. Το Nasdaq Composite αυξήθηκε επίσης κατά 0,5%, διαπραγματευόμενο,  λίγο πάνω από το επίπεδο των 12.000.

Οι ενεργειακές μετοχές

Οι ενεργειακοί γίγαντες όπως οι Chevron, Exxon Mobil, Phillips66 και Valero παρείχαν τη μεγαλύτερη ώθηση στον δείκτη S&P 500 την Παρασκευή παρά την πτώση των συμβάσεων αργού πετρελαίου WTI & Brent.

Ο κ. Νεοφύτου σημειώνει ότι συνολικά, ο τομέας της ενέργειας κέρδισε περισσότερο από 15% την περασμένη εβδομάδα λόγω των ελπίδων που υπάρχουν για ένα αποτελεσματικό εμβόλιο. Επίσης ουσιώδη ρόλο της αύξησης έχουν επιφέρει τα σχέδια τόνωσης της οικονομίας από τον νεοεκλεγέντα Τζο Μπάιντεν, τα οποία θα μπορούσαν να ωφελήσουν τις εταιρείες διύλισης πετρελαίου από την αυξανόμενη κατανάλωση καυσίμων αεριωθούμενων και βενζίνης το 2021.

Από την άλλη πλευρά, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού πετρελαίου υποχώρησαν κατά 2% την Παρασκευή, ενώ σημείωσαν άνοδο ύψους 8% την περασμένη εβδομάδα. Ο κ. Νεοφύτου τόνισε ότι οι επενδυτές ανησυχούν ότι το νέο κύμα Lockdown στις ΗΠΑ και την Ευρώπη θα μπορούσε να βλάψει τη ζήτηση για προϊόντα πετρελαίου τις επόμενες εβδομάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ