Φαίνονται χαμένοι οι πρώτοι μήνες του 2021 για τον τουρισμό

Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ ανέφερε ότι ακυρώνονται οι κρατήσεις για τον Μάιο ενώ τόνισε την ανάγκη να δοθεί ημερομηνία ανοίγματος των ξενοδοχείων για τους Κύπριους.

Επιμέλεια: Ξένιος Μεσαρίτης

Χαμένη φαίνεται να είναι η πρώτη τουλάχιστον εξαμηνία του 2021 για την τουριστική βιομηχανία με τις κρατήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί το Μάϊο του 2021 να έχουν ήδη ακυρωθεί λόγω των περιοριστικών μέτρων στα ταξίδια.

Ο Γενικός Διευθυντής του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων ανέφερε ότι δυστυχώς το 2021 έχει ξεκινήσει με σχεδόν μηδενικές αφίξεις τουριστών σε αντίθεση με τους πρώτους μήνες του 2020 όπου οι κρατήσεις σε ξενοδοχεία ήταν σε αρκετά ψηλά επίπεδα.

Τόνισε ότι πρέπει να κρατήσουμε σε καλά επίπεδα την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας επειδή αν τα επιδημιολογικά μας δεδομένα δεν είναι ικανοποιητικά δεν θα είναι κατορθωτό να επιτευχθεί η κάθοδος τουριστών στο νησί.

Σημείωσε ότι όπως εμείς αξιολογούμε τους προορισμούς με βάση την επιδημιολογική τους εικόνα, αντιστρόφως πράττουν και αυτοί το ίδιο κι ως εκ τούτου ο κ. Ρουσουνίδης τόνισε την σημασία του «να είμαστε προσεχτικοί με τις χαλαρώσεις και να είμαστε φειδωλοί με τα ανοίγματα ώστε να κρατήσουμε την επιδημιολογική μας εικόνα σε ικανοποιητικά επίπεδα».

Όσον αφορά την Βρετανία, αναμένουμε με ανυπομονησία τις ανακοινώσεις που θα αφορούν το άνοιγμα της τουριστικής βιομηχανίας του ΗΒ με τον κ. Ρουσουνίδη να αναφέρει ότι «ευελπιστούμε να μην δοθεί επιπλέον παράταση και καθυστέρηση στην αποκλιμάκωση των μέτρων στον τομέα των ταξιδιών».

Εγχώριος τουρισμός και επιδοτήσεις προς Κυπρίους

Όσον αφορά τους Κύπριους επισκέπτες ο ΓΔ του ΠΑΣΥΞΕ υπενθύμισε ότι τρέχει ακόμα το Σχέδιο του Υφυπουργείου Τουρισμού για επιδότηση των διακοπών των Κυπρίων σε ξενοδοχεία του νησιού σημειώνοντας ότι οι Κύπριοι ξενοδόχοι ήδη έχουν προβεί σε προσφορές σε Κύπριους έχοντας αφουγκραστεί την επιθυμία των ντόπιων για παραμονή τους για διακοπές στην Κύπρο.

Ωστόσο, ο κ. Ρουσουνίδης τόνισε ότι θα ήταν καλό και ορθολογιστικό να δοθεί μια ημερομηνία από το κράτος για το πότε θα ανοίξουν τα ξενοδοχειακά καταλύματα για τον εγχώριο τουρισμό, πάντοτε υπό την αίρεση των επιδημιολογικών δεδομένων.

Σημείωσε ότι θα ήταν θεμιτό να δοθεί μια ημερομηνία και αν δεν γίνει εφικτός ο στόχος λόγω της κατάστασης με τον κορωνοϊό, τότε να δοθεί παράταση του ανοίγματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ