Η Google "βάζει το χέρι στην τσέπη" για καταπολέμηση των Fake news

Η κίνηση αυτή γίνεται εν μέσω κριτικών για τους τεχνολογικούς κολοσσούς αναφορικά με την ελλιπή πολιτική τους για τον περιορισμό της παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο.

Η Google θα συνεισφέρει 25 εκατομμύρια δολάρια στο νεοσύστατο Ευρωπαϊκό Ταμείο Μέσων και Πληροφοριών για την καταπολέμηση των ψεύτικων ειδήσεων, δήλωσε η εταιρεία την Τετάρτη. Η κίνηση αυτή γίνεται εν μέσω κριτικών για τους τεχνολογικούς κολοσσούς αναφορικά με την ελλιπή πολιτική τους για τον περιορισμό της παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο.

Η πανδημία COVID-19 και οι εκλογές των ΗΠΑ το προηγούμενο έτος προκάλεσαν μια τεράστια αύξηση της παραπληροφόρησης.  Αρκετοί είναι αυτοί που κατηγορούν τα κοινωνικά – διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης ότι δεν είναι πιο ενεργά στην αντιμετώπιση του ζητήματος, ενώ οι ρυθμιστικές αρχές έχουν δηλώσει ότι ενδέχεται να αναλάβουν δράση θέτοντας περιορισμούς.

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Μέσων Ενημέρωσης και Πληροφόρησης, που ιδρύθηκε την περασμένη εβδομάδα από το Ίδρυμα Calouste Gulbenkian και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο, στοχεύει να στρατολογήσει ερευνητές, ελεγκτές γεγονότων, μη κερδοσκοπικούς και άλλους φορείς προσανατολισμένους στο δημόσιο συμφέρον για να βοηθήσει στην καταπολέμηση των ψεύτικων ειδήσεων .

«Καθώς περιηγείστε στην αβεβαιότητα και τις προκλήσεις του περασμένου έτους, έχει αποδειχθεί πιο σημαντικό από ποτέ για τους ανθρώπους να έχουν πρόσβαση σε ακριβείς πληροφορίες και να ταξινομούν γεγονότα από τη μυθοπλασία», δήλωσε ο Matt Brittin, επικεφαλής της EMEA Business & Operations της Google, σε μια ανάρτηση ιστολογίου.

Το ταμείο έχει διάρκεια πέντε ετών. Το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ψηφιακών Μέσων, το οποίο είναι έργο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημιουργήθηκε πέρυσι και του οποίου τα μέλη περιλαμβάνουν ελεγκτές γεγονότων και ακαδημαϊκούς ερευνητές, θα αξιολογήσει και θα επιλέξει τα έργα.

ΠΗΓΗ: Reuters

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ