ΣΥΠΡΟΔΑΤ: Οι τράπεζες ευθύνονται για την αργή μείωση των κόκκινων δανείων

Ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ αναφέρει ότι η καθυστέρηση στη μείωση των κόκκινων δανείων βαραίνει τις τράπεζες.

Κατόπιν της συζήτησης στην Βουλή για τις διαδικασίες εκποιήσεων ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών των Τραπεζών απαντά με ανακοίνωσή του στα όσα ανέφερε χθες στην Επιτροπή Οικονομικών ο Σύνδεσμος Τραπεζών αναφέροντας ότι η καθυστέρηση της μείωσης των κόκκινων δανείων οφείλεται στην άρνηση των τραπεζών να αφαιρέσουν τις παράνομες χρεώσεις των δανείων.

Ακολουθεί αυτούσια η ανακοίνωση:

Είμαστε υποχρεωμένοι να απαντήσουμε στις θέσεις που περιέχονται στο υπόμνημα που υπέβαλε στην Βουλή ο Σύνδεσμος Τραπεζών.

Οι θέσεις του σχετικά με τα όσα αναφέρει στο υπόμνημα του είναι κατανοητές και σεβαστές.

Εκείνο όμως που παραβλέπει ή προσπερνά είναι η εισήγηση του ΣΥΠΡΟΔΑΤ που έγινε σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Προστασίας Πρώτης Κατοικίας και κατατέθηκε στις 12/11/2020 σαν πρόταση νόμου με αριθμό 23.02.061.161.

Η προστασία αυτή ευελπιστούμε ότι τελικά θα δώσει λύση στα αδιέξοδα που προβλέπεται ότι θα επιφέρουν οι άλλες προτάσεις.

Επαναλαμβάνουμε ότι η δική μας πρόταση δεν επεμβαίνει και δεν τροποποιεί το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας εκποίησης αλλά κινείται μέσα στα χρονικά πλαίσια αυτής της διαδικασίας.

Η επίλυση του προβλήματος  της μείωσης των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ) προχωρεί με αργούς ρυθμούς. Ο λόγος είναι ότι οι Τράπεζες αρνούνται να αφαιρέσουν τις παράνομες χρεώσεις που διαχρονικά επέβαλαν στα δάνεια, εκβιάζοντας και απειλώντας τους Δανειολήπτες για ‘’ άμεσες ‘’ εκποιήσεις.

Η συμπεριφορά αυτή εμποδίζει την νομοτελειακή αντιμετώπιση του προβλήματος που είναι οι βιώσιμες αναδιαρθρώσεις σύμφωνα με την Οδηγία και τον Κώδικα της Κεντρικής Τράπεζας.

Η εκποίηση δεν επιλύει το πρόβλημα γιατί στις πλείστες περιπτώσεις τα δάνεια εξακολουθούν να είναι Μη Εξυπηρετούμενα και τα ενυπόθηκα ακίνητα των Δανειοληπτών στην ουσία χάνονται χωρίς να επιτυγχάνεται το ζητούμενο, δηλαδή η μείωση των ΜΕΔ.

Οι Δανειολήπτες έχουν απόλυτο δικαίωμα για να ζουν καλά (ΕΥ ΖΕΙΝ) ευτυχισμένα ‘’ … with certain unalienable Rights, that among this are Life, Liberty and the pursuit of Happiness’’ . Το δικαίωμα αυτό αναγνωρίζεται ρητά στο Σύνταγμα των Ενωμένων Πολιτειών της Αμερικής με την ομόφωνη ψήφιση του το 1776!!

Συνδυασμός διαφόρων διατάξεων του Κυπριακού Συντάγματος αλλά και διαφόρων Διεθνών Συνθηκών στις οποίες προσχώρησε η Κύπρος διασφαλίζουν το ίδιο απόλυτο δικαίωμα και για τους Δανειολήπτες.

Εκείνο που δυστυχώς συμβαίνει είναι ότι οι Τράπεζες καταπατούν συνεχώς αυτό το δικαίωμα πιέζοντας τους Δανειολήπτες όπως καθημερινά μας καταγγέλλουν.

Αυτό θα πρέπει να σταματήσει άμεσα.

Καλούμε τους Δανειολήπτες να μας καταγγείλουν γραπτώς τα ονόματα των Τραπεζικών υπαλλήλων που συμπεριφέρονται με τον πιο πάνω τρόπο και θα κάνουμε ότι μπορούμε για να το σταματήσουμε.

Οι Δανειολήπτες πρέπει να αναπνεύσουν, πρέπει να ζουν ελεύθερα και ευτυχισμένα. Έτσι θα επιτυγχάνεται το ζητούμενο που είναι η ευδαιμονία (= παρατεταμένη ευτυχία), που θα ενεργήσει καταλυτικά για να επιλυθεί το πρόβλημα των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, πράγμα που θα ωφελήσει ευεργετικά την Κυπριακή Οικονομία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ