Οι ευρωπαϊκές τράπεζες πέρασαν την χειρότερη χρονιά της δεκαετίας

Το Bloomberg κατέγραψε την χειρότερη χρονιά των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών από τότε που κρατά στοιχεία.

Επιμέλεια: Ξένιος Μεσαρίτης

Οι “χτυπημένες” τράπεζες της Ευρώπης, έχουν σημειώσει τη δυσκολότερη χρονιά της τελευταίας δεκαετίας, σηματοδοτώντας ότι έχουν περάσει τα χειρότερα της πανδημίας.

Τα κέρδη των μεγαλύτερων 19 δανειστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση της ΕΕ έχουν πέσει κάτω από τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας την χειρότερη τους επίδοση από τότε που το Bloomberg Intelligence άρχισε να συλλέγει τα δεδομένα, δηλαδή από το 2010. Ωστόσο, εταιρείες όπως η Societe Generale SA, η BNP Paribas SA και η Banco Santander SA πρότειναν την επανέναρξη των πληρωμών στους μετόχους, αξιολογώντας τις προβλέψεις τους σχετικά με τα υφιστάμενά τους δάνεια και ενώ οι προσπάθειες για μείωση του λειτουργικού τους κόστους έχουν τροχοδρομηθεί.

 «Τα πράγματα ξεκινούν σίγουρα θετικά για το 2021», δήλωσε σε συνέντευξή του ο επικεφαλής οικονομικών της Societe Generale, William Kadouch-Chassaing. «Προς το παρόν, στο χαρτοφυλάκιο που αφορά την λιανική δανειοδότηση εξακολουθούμε να βλέπουμε τις επιδράσεις των περιοριστικών μέτρων, αλλά παρ’ όλα αυτά κρατά καλά».

Η πανδημία χτυπά τα κέρδη των τραπεζών

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες κατέγραψαν τα χαμηλότερα τους κέρδη από το 2010

Το στοίχημα παραμένει μεγαλύτερο για τις τράπεζες όπως οι ABN Amro NA, Commerzbank AG, Societe Generale και Santander, οι οποίες σημείωσαν απώλειες για το έτος, σε αντίθεση με τα κέρδη που δημιουργήθηκαν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Τα κέρδη των τραπεζών των ΗΠΑ διατηρήθηκαν χάρη στα αποτελέσματα ρεκόρ από τα χρηματιστηριακά τους γραφεία. Και ενώ οι αρνητικές προβλέψεις ώθησαν τα καθαρά έσοδα χαμηλότερα από τα επίπεδα του 2019 στις περισσότερες εταιρείες, η Morgan Stanley είχε το υψηλότερο κέρδος από ποτέ, όπως και η εταιρική και επενδυτική τράπεζα της JPMorgan Chase & Co.

Με τα ασταθή αποτελέσματα συναλλαγών στην Ευρώπη, οι αυξημένες αρνητικές προβλέψεις για το δανειακό χαρτοφυλάκιο μείωσαν περαιτέρω τις επιδόσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών. Για να προστατευτούν από ενδεχόμενες πτωχεύσεις ή μη αποπληρωμής δανείων από τους οφειλέτες «έβαλαν στο πλάι» δισεκατομμύρια ευρώ, σε σύγκριση με μόλις 25,9 δισεκατομμύρια ευρώ το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Ενσωματωμένο» Στρες

Η οικονομική ύφεση έχει επιβραδύνει τις προσπάθειες των τραπεζών να μειώσουν τα υπάρχοντα επισφαλή χρέη και «υπάρχει επίσης ένα ενσωματωμένο επίπεδο κινδύνου στο δανειακό χαρτοφυλάκιο των τραπεζών που δεν είναι ακόμη πλήρως εμφανές», δήλωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον περασμένο μήνα.

Η ABN Amro Bank NV δεν προέβη σε πληρωμή μερισμάτων το 2020, καθώς τα κέρδη 54 εκατομμυρίων ευρώ που σημείωσε το τέταρτο τρίμηνο του 2020, δεν ήταν αρκετό για να σώσει την ολλανδική τράπεζα από τα πρώτα αρνητικά αποτελέσματα από το 2010.

Η χρονιά δεν ήταν κακή για όλους τους δανειστές. Η Deutsche Bank AG απέφυγε ζημιές δισεκατομμυρίων ευρώ που θα προκύπταν από χρεώσεις αναδιάρθρωσης δανείων, κάτι το οποίο γινόταν τα προηγούμενα χρόνια, επιτρέποντας την έκρηξη της μονάδας συναλλαγών της και ωθώντας την στα πρώτα ετήσια της κέρδη τα τελευταία έξι χρόνια. Η Deutsche Bank προέβη σε έκδοση χρέους αυτή την εβδομάδα με επιτόκια κατά πολύ χαμηλότερα από αντίστοιχες εκδόσεις του Νοεμβρίου του 2020. Οι προσφορές των επενδυτών έκλεισαν στα 7,6 δισεκατομμύρια ευρώ (9,2 δισεκατομμύρια δολάρια) σε σχέση με την έκδοση χρέους των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αφού ανέφεραν τα θλιβερά αποτελέσματά τους, πολλές τράπεζες αποκάλυψαν πτώση των προβλέψεων τους για φέτος σημειώνοντας μια καλή αρχή για το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Πληρωμές μερισμάτων

Η Societe Generale δήλωσε ότι σχεδιάζει μια αρχική πληρωμή προς τους μετόχους της ύψους 470 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ η Santander έχει προτείνει 0,10 ευρώ ανά μετοχή, που ισοδυναμεί με περίπου το ίδιο ποσό. Η Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA σχεδιάζει να αγοράσει περίπου το 10% των μετοχών της και να επιστρέψει στην πολιτική μερισμάτων που εφάρμοζε πριν από την κρίση, καθώς η πώληση των καταστημάτων της στις ΗΠΑ δημιούργησε περίπου 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ εισροές επιπλέον κεφαλαίου.

«Ενώ οι δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων μπορεί να κορυφωθούν το 2021, πιστεύουμε ότι το κόστος κινδύνου θα μπορούσε να αρχίσει να ομαλοποιείται», έγραψαν οι αναλυτές του Bloomberg Intelligence με επικεφαλής τον Philip Richards σε σημείωμα την Τετάρτη.

Μια καλύτερη από την αναμενόμενη τάση εσόδων μεταξύ των τραπεζών της ΕΕ «ενισχύει επίσης τις προοπτικές πληρωμών μερισμάτων μόλις αρθεί ο περιορισμός που έχει τεθεί από την ΕΚΤ τον προηγούμενο Σεπτέμβριο».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ