Επέστρεψαν και πληρώνουν μετά από εννέα μήνες

Η μεγάλη πλειοψηφία των δανειοληπτών, Τράπεζας Κύπρου και Ελληνικής Τράπεζας, φέρονται να ανταποκρίνονται μετά τη λήξη της αναστολής δόσεων τον Δεκέμβριο.

ΤΟΥ ΝΕΣΤΟΡΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Θετικά αποτιμάται σε γενικές γραμμές από τις δύο μεγάλες τράπεζες Κύπρου και Ελληνική η ανταπόκριση νοικοκυριών και επιχειρήσεων στις δανειακές τους υποχρεώσεις μετά την ολοκλήρωση της εννιάμηνης αναστολής δόσεων στο τέλος Δεκεμβρίου.

Ένα μήνα μετά αφήνουν να εννοηθεί ότι, τουλάχιστον για την ώρα, η μεγάλη πλειοψηφία των δανειοληπτών τους, οι οποίοι ήταν συνεπείς και αξιοποίησαν το μέτρο της αναστολής δόσεων, επανήλθαν και εξυπηρετούν κανονικά τα δάνειά τους.

Γενικότερα εκτιμάται ότι με τα υφιστάμενα δεδομένα, που ισχύουν στο τραπεζικό σύστημα μετά την άρση του μορατόριουμ μειώνονται οι πιθανότητες δημιουργίας μεγάλου αριθμού νέων στρατηγικών κακοπληρωτών. Οι τραπεζίτες βασίζουν αυτή τους την άποψη στο επιχείρημα ότι ο στρατηγικός κακοπληρωτής δεν θα επέστρεφε μετά από εννέα μήνες να πληρώσει τη δόση του δανείου του για να σταματήσει να πληρώνει αργότερα. 

 

«Δεν υπάρχει γενικευμένο πρόβλημα»

Στην Τράπεζα Κύπρου κάνουν λόγο για ενθαρρυντικά μηνύματα και σημειώνουν ότι η στρατηγική της πρόληψης έπιασε τόπο καθώς έχουν προχωρήσει σε αρκετές αναδιαρθρώσεις δανείων. Εκτιμάται περεταίρω ότι μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2021 θα υπάρξουν κι άλλες αναδιαρθρώσεις. Τα πρώτα συμπεράσματά τους βασίζονται στην θεώρηση ότι «δεν υφίσταται γενικευμένο πρόβλημα στους πελάτες, σε όλο το φάσμα του πελατολογίου (ιδιώτες, μικρομεσαίοι/αυτοεργοδοτούμενοι, corporate)».

Πηγή της Τράπεζας Κύπρου αναφέρει χαρακτηριστικά ότι:  «Διαφάνηκε πως δεν υπάρχει σήμερα γενικευμένο πρόβλημα, αλλά πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση. Οι πρώτες ενδείξεις είναι καλύτερες από τις προσδοκίες αλλά δεν μπορούμε ακόμα να εφησυχαστούμε. Οι πελάτες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το τέλος του μορατόριουμ πρέπει να βρουν στήριξη για να αποφύγουμε ανατροπή της πρώτης εικόνας. Σαφώς το στοίχημα το Γενάρη κερδήθηκε επειδή έγινε αρκετή προληπτική δουλειά αλλά και επειδή οι πελάτες τήρησαν μια πολύ θετική στάση. Πλέον επικεντρωνόμαστε στους επόμενους μήνες για εξασφαλίσουμε πως η εικόνα θα παραμείνει θετική και πως η επανεκκίνηση της οικονομίας θα στηρίξει τις επιχειρήσεις, και δη τις μικρομεσαίες».

 

«Πολύ ενθαρρυντικά δεδομένα»

Παρόμοια είναι τα δεδομένα και στην Ελληνική Τράπεζα ένα μήνα μετά το τέλος του μέτρου της αναστολής δόσεων δανείων.

Πηγές από την Ελληνική Τράπεζα ανέφεραν στο Economy Today ότι τα δεδομένα είναι πολύ καλύτερα απ’ ότι ανέμεναν και οι ίδιοι. «Είναι πολύ ενθαρρυντικά τα δεδομένα τον πρώτο μήνα της επιστροφής στην κανονικότητα (μετά το τέλος του μορατόριουμ δόσεων δανείων), Η Τράπεζα θα χρησιμοποιήσει όλο το φάσμα των λύσεων, που έχει στη διάθεσή της και θα είναι δίπλα στους ελάχιστους πελάτες της, οι οποίοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες».

Στο μεταξύ πολύ λίγοι δανειολήπτες έχουν αξιοποιήσει, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, το νέο μορατόριουμ, το οποίο βρίσκεται σε ισχύ με διάταγμα του Υπουργού Οικονομικών. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ